Un dispozitiv revoluţionar poate inova procedurile de transplant

27

Pentru prima dată, un ficat donat a putut fi ţinut în funcţiune în afara corpului uman, cu ajutorul unui dispozitiv de ultimă generaţie, informează Reuters.Procedura a fost aplicată deja în cazurile a doi pacienţi din Marea Britanie, iar rezultatele operaţiilor sunt excelente, a declarat echipa de medici care a efectuat transplantul, arată Reuters.

 Dispozitivul reprezintă rezultatul unei cercetări începute în 1994 de Constantin Coussios, profesor în inginierie biomedicală la Universitatea Oxford şi Peter Friend, directorul Centrului de Transplant Oxford. Procedura a fost dezvoltată în cadrul OrganOx, companie creată de Universitatea Oxford. Dispozitivul permite păstrarea în stare optimă pentru funcţionare unui ficat în afara corpului, prin menţinerea temperaturii necesare, precum şi prin asigurarea circulaţiei sângelui prin capilare. Primul pacient care a beneficiat de transplantul unui ficat ţinut în viaţă cu ajutorul acestei noi tehnologii are 62 de ani. Acesta suferea de ciroză hepatică, iar medicii i-au spus că fără un transplant de ficat, ar mai fi avut de trăit între 12-18 luni.

Până în prezent, procesul de conservare a unui ficat donat consta în păstrarea acestuia la gheaţă, pentru a încetini procesul de alterare. Cu toate acestea, păstrarea prin această metodă a organului pentru mai mult de 14 ore poate deveni periculoasă pentru pacient. Acest fapt are drept rezultat pierderea a aproximativ 2.000 de organe anual.