Irak: 10 ani de război nu au schimbat mai nimic

346

Atunci când trupele americane au invadat Irakul, în urmă cu 10 ani, puţini şi-au putut imagina sacrificiul ce va urma. Din păcate, sacrificiile de ambele părţi nu au adus eliberarea pe care irakienii şi-o doreau şi nici marile schimbări aşteptate.

Peste 200.000 de decese şi 800 de miliarde de dolari mai târziu, retragerea totală a trupelor lasă în urmă două întrebări principale: ce s-a câştigat şi ce s-a pierdut, după un război aşa de lung?

Înlăturarea de la putere a lui Saddam Hussein (islamist sunit) i-a făcut pe irakieni să spere că sosirea americanilor avea să le aducă eliberare, salvare. Însă Bagdadul anului 2013 este un oraş confuz, distrus, condus de un regim anti-occidental, şiit, cu toate şansele să devină dictatură, informează NBC News.

Societatea este divizată religios şi fragmentată de numeroasele lipsuri cu care cetăţenii se confruntă în continuare. Serviciile nu funcţionează deloc bine, irakienii beneficiind de doar două ore de apă potabilă pe zi şi şapte ore de electricitate, potrivit raportului inspectorului general pentru reconstrucţia Irakului.

Singurele două schimbări benefice sunt scăderea şomajului, de la 50% la 15%, şi libertatea de închinare de care se bucură suniţii, oprimaţi de fostul regim. Unii se bucură şi de accesul la internet şi la telefonia mobilă.

Cu toate acestea, ţara încă este un teren de luptă, înregistrându-se zilnic atentate, ce ucid câteva zeci de oameni, arată Russia Beyond the Headlines.