Începe campania naţională de imunizare antigripală

24

Ministerul Sănătăţii va achiziţiona 1.000.000 de doze de vaccin antigripal în valoare de 11 milioane de lei, pentru sezonul 2011-2012, în cadrul campaniei naţionale de imunizare gratuită a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Campania va începe în noiembrie.

„Am alocat pentru campania de imunizare din acest sezon un buget de 11 milioane de lei. Achiziţia vaccinului antigripal se va face în două etape. În prima etapă, direcţiile de sănătate publică achiziţionează, la nivel local, un număr de aproximativ 270.000 de doze de vaccin antigripal, urmând ca restul de 730.000 de doze să fie cumpărate de către minister în cadrul unei licitaţii publice… Conform estimărilor noastre, vom putea începe campania luna viitoare", a declarat Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, informează Mediafax.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită, desfăşurată de Ministerul Sănătăţii, vor fi imunizate, prioritar, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, conform recomandărilor OMS şi ECDC, arată un comunicat al Ministrului Sănătăţii.

Vaccinarea antigripală se recomandă a fi efectuată în lunile septembrie şi octombrie (înaintea apariţiei epidemiei de gripă), dar se poate realiza pe toată durata sezonului gripal (octombrie-februarie), pentru cei care nu s-au vaccinat la începutul toamnei. Imunitatea durează cel mult un an. Organismul are nevoie de cel puţin două săptămâni de la vaccinare pentru a se instala protecţia şi a produce anticorpi împotriva virusului, notează HotNews.

(Foto: Dreamstime)