Marea Britanie: Vârstnicii folosesc de două ori mai multe antidepresive decât acum 20 de ani

103

Utilizarea antidepresivelor în rândul persoanelor vârstnice s-a dublat în ultimii 20 de ani, în ciuda cifrelor care arată că prevalenţa depresiei este în uşoară scădere, conform unui studiu efectuat în Marea Britanie de Universitatea Angliei de Est, în colaborare cu Universitatea din Cambridge, Universitatea din Newcastle şi Universitatea din Nottingham și publicat în British Journal of Psychiatry.

Mai mult de 10% dintre persoanele cu vârste peste 65 de ani care au fost incluse în cercetare au declarat că au folosit antidepresive în perioada 2008-2011 – în creştere mai mult decât dublă faţă de cele 4,2 procente care puteau spune același lucru la începutul anilor 1990.

În aceeaşi perioadă de studiu, prevalenţa estimată a depresiei la aceeaşi grupă de vârstă a scăzut de la 7,9% la 6,8%, spun cercetătorii care au intervievat peste 15.000 de persoane cu vârste peste 65 de ani din Anglia şi din Ţara Galilor între 1990/1991-1993 şi 2008-2011, în cadrul Studiului privind Funcţia Cognitivă şi Îmbătrânirea.

Autorii studiului, coordonat de prof. Carol Brayne, director al Institutului de Sănătate Publică Cambridge, nu s-au putut edifica asupra motivului acestei creșteri, și anume dacă „supradiagnosticarea” ar fi de vină sau, din contră, o diagnosticare mai adecvată, manifestată prin recunoașterea mai precisă a bolii depresive.

„Oricare ar fi explicaţia, creşterea substanţială în ceea ce priveşte prescrierea nu a redus prevalenţa depresiei la populaţia de peste 65 de ani. Cauzele depresiei la persoanele în vârstă, factorii care o perpetuează şi cele mai bune modalităţi de gestionare a acesteia rămân insuficient înţelese şi merită mai multă atenţie”, a subliniat Antony Arthur, autor al studiului din partea Facultăţii de Medicină a Universităţii Angliei de Est.

Potrivit unei statistici făcute publice de Ministerul Sănătăţii din Marea Britanie, în anul 2018 au fost administrate peste 70 de milioane de pastile antidepresive, iar aceasta doar în Anglia. Statistica apărută în NHS Digital arată că acest număr este aproape dublul celor 36 de milioane de pastile prescrise cu 10 ani în urmă faţă de anul de studiu, adică 2009. Și ce este remarcabil este că ea nu cuprinde pastilele administrate în spitale, nici pe cele prescrise de clinicile private. Statistica include toate pastilele prescrise pentru acasă de clinicile engleze din sistemul naţional de sănătate.

„Institutul Naţional pentru Excelenţă Clinică recomandă folosirea antidepresivelor strict pentru pacienţii care prezintă simptome moderate și severe de depresie sau pentru pacienţii a căror depresie s-a întins deja pe mult timp”, spunea prof. Wendy Burn, președinta asociaţiei Royal College of Psychiatrists.

Mai ales când vine vorba de pacienţii mai în vârstă, specialiștii recomandă epuizarea celorlalte forme de terapie, de exemplu terapia prin cuvânt, terapia ocupaţională, podiatria, înainte de a apela la medicaţie. Motivul este, așa cum punct prof. Libby Roughead, de la Universitatea South Australia, acela că „antidepresivele, opiaceele, antiepilepticele, benzodiazepinele (folosite în tratarea anxietăţii) și antipsihoticele pot, fiecare în parte, să crească riscul de fracturi de șold”. Iar „combinarea lor crește în plus riscul, aproape de cinci ori, mai ales în cazul folosirii împreună a antidepresivelor și a medicamentelor împotriva anxietăţii”.

Medicamentele psihotrope folosite pentru tratarea unei palete largi de probleme de sănătate, între care depresia, durerea, demenţa, au efecte secundare care pot include moleșeala, ameţeala, vederea înceţoșată, iar acestea pot crește riscul de căderi sau fracturi.