Medicamentele vitale riscă să dispară din farmacii

208

Bolnavii de cancer, diabet, TBC și HIV/SIDA ar putea să se confrunte în viitorul apropiat cu absenţa din farmacii a medicamentelor vitale. Acesta, spun producătorii de medicamente, ar putea fi efectul iniţiativei guvernului de a scădea preţurile la medicamentele de pe lista C2 începând cu 1 august 2011.

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) a venit cu o strategie financiară alternativă pentru ca guvernul să renunţe la planul de a economisi 66 de milioane de euro prin micșorarea preţurilor de listă la medicamentele necesare în cazul unor afecţiuni precum cancerul, diabetul sau HIV/SIDA. Micșorarea preţurilor va adânci fenomenul reexportării medicamentelor vitale în alte ţări unde sunt plătite mai bine, spun producătorii.

Românii trăiesc cu 13 ani mai mult decât in anii ’70, dar cu 6,5 ani mai puţin decât cetăţenii celorlalte state europene. De la această concluzie a plecat ARPIM în formularea propunerilor pentru guvern. „Propunerile noastre vor avea practic aceleaşi rezultate pe care şi le doresc autorităţile, şi anume asigurarea tratamentelor medicamentoase pentru un număr cât mai mare de pacienţi, în mod sustenabil şi predictibil… Din păcate, măsurile anunţate de autorităţi în acest moment, ne pun pe noi, producătorii, în dificultatea de a mai putea susţine pe viitor accesul românilor la medicamente. Să nu uităm ca industria producătoare de medicamente a susţinut până acum accesul acestora la tratamente, în prezent datoriile statului către producători ridicându-se la peste 1,1 miliarde euro”,a declarat Regis Lhomme, vicepreşedinte ARPIM, citat de Săptămâna Financiară

 

În același timp, distribuitorii de medicamente vitale renunţă la importuri, din cauza cotaţiei euro, plângându-se că trebuie să cumpere mai scump decât vând, după cursul impus de Minister. În aceste condiţii, pacienţii de cancer, diabet și afecţiuni cardiovasculare ar putea rămâne fără tratament în 2 săptămâni, după epuizarea stocurilor actuale. Pentru ca bolnavii cronici să nu retrăiască o criză de medicamente vitale ca în octombrie 2008, distribuitorii speră ca Ministerul Sănătăţii să recalculeze preţurile la pastilele de import din 1 februarie.

Niciun articol afișat