Human Rights Watch: George W. Bush ar trebui anchetat pentru tortură

17

Patru oficiali de rang înalt american ar trebui aduși în faţa justiţiei pentru folosirea torturii în cazul suspecţilor de terorism, e de părere Human Rights Watch. Cei patru sunt nimeni alţii decât fostul președinte George W. Bush, fostul vice-președinte Dick Cheney, fostul ministru al apărării Donald Rumsfeld și fostul șef CIA George Tenet.

Într-un raport dat publicităţii ieri, 12 iulie, HRW acuză administraţia Bush de tortură, rele tratamente aplicate deţinuţilor și crime de război. Cele 107 pagini ale raportului intitulat „Getting Away with Torture: The Bush Administration and Mistreatment of Detainees" prezintă informaţii substanţiale care să justifice urmărirea penală a oficialilor americani pentru ordonarea unor practici de tortură, folosirea unor închisori CIA secrete sau transferul deţinuţilor în ţări unde aceștia au fost torturaţi.

„Există baze temeinice pentru anchetarea lui Bush, Cheney, Rumsfeld și Tenet pentru autorizarea torturii și pentru crime de război", afirmă Kenneth Roth, directorul executiv al HRW. Acuzaţiile împotriva celor 4 oficiali sunt clare: președintele Bush a admis că în două cazuri a aprobat tortura și transferul deţinuţilor în închisori secrete ale CIA, vice-președintele Cheney a condus ședinţele în care s-au discutat operaţiuni specifice CIA, inclusiv tortura, interogări și reţineri ilegale, ministrul apărării Rumsfeld a aprobat metode ilegale de interogare și a fost la curent cu rezultatele obţinute prin interogarea unui deţinut supus unui regim foarte dur de detenţie timp de șase luni, echivalând cu tortura, iar șeful CIA Tenet a autorizat și monitorizat metodele de tortură ale CIA cum ar fi: înecarea cu apă, poziţii de stres, terorizarea cu lumină și zgomot, lipsirea de somn, supunerea la căldură sau frig și altele. „Modelul de abuz al guvernului american din mai multe ţări nu a rezultat în urma actelor unor indivizi care au încălcat regulamentul", a spus Roth, „ci a rezultat în urma deciziilor luate de oficialii de rang înalt prin care regulamentul a fost ocolit, ignorat sau încălcat."

Bush a admis că a autorizat „înecarea cu apă" și alte „tehnici amplificate de interogare" împotriva unor membri Al Qaeda cum ar fi creierul atacurilor de la 11 septembrie Khalid Sheihk Mohammad sau suspectul agent operativ Al Qaeda Abu Zubaydah. Oficial metoda de simulare a înecării cu apă a fost interzisă de guvernul american și condamnată ca o crimă de război de mai bine de 100 de ani. „Guvernul american trebuie să demonstreze că niciun oficial, inclusiv un ex-președinte, nu este mai presus de lege prin autorizarea anchetatorilor să investigheze și să urmărească această crimă serioasă. Recunoașterea făţișă și curajoasă a președintelui Bush că a ordonat tortura prin înecare cu apă este evident locul de unde ar trebui să înceapă o anchetă." În februarie 2011 Bush și-a anulat o vizită în Elveţia după ce victime ale torturii au anunţat că îi vor intenta un proces. Un alt dosar este deja discutat în Spania, în care apar nume ale unor oficiali americani implicaţi în tortura. Documentele publicate de Wikileaks au arătat că presiunea americană asupra autorităţilor spaniole pentru a închide dosarul au continuat și în administraţia Obama.

„SUA fac bine când cer să se facă dreptate atunci când se comit adevărate crime internaţionale în locuri precum Darfur, Libia sau Sri Lanka, dar nu ar trebui să aibă un dublu standard", mai spune Roth. „Atunci când guvernul american își apără oficialii de anchetă și urmărire devine mult mai ușor pentru alţii să dispreţuiască eforturile globale de a-i aduce în faţa justiţiei pe violatorii ce comit adevărate crime." Până acum oficialii americani s-au ascuns în spatele unor asigurări ale avocaţilor și experţilor din cadrul ministerului de justiţie american sau au invocat secrete de stat ori imunitate oficială. „Președintele Obama a tratat tortura ca pe o politică nefericită și nu ca pe o crimă. Decizia sa de a pune capăt practicilor de interogare abuzive va putea fi oricând răsturnată atâta timp cât nu se stabilește clar o interdicţie legală privind tortura."

HRW face recomandarea de a se constitui o comisie independentă, nepartizană, alături de Comisia 9/11 care să examineze acţiunile executivului, congresului, CIA și armatei cu privire la politicile și practicile administraţiei Bush în ceea ce privește abuzul asupra deţinuţilor. SUA au obligaţia să investigheze aceste cazuri și acuzaţii. Dacă guvernul american nu o va face, alte ţări ar trebui să o facă, conform legislaţiei internaţionale, se mai arată în raport.