Vaccinul anticocaină ar putea vindeca dependenţa

51

Consumatorii de cocaină şi alte droguri ar putea scăpa de dependenţă cu ajutorul unui nou vaccin. Testat deja în laborator, tratamentul şi-a arătat eficienţa în cazul cobailor şi urmează să fie verificat şi pe subiecţi umani.

Vaccinul care a fost testat de cercetătorii de la Weill Cornell Medical College din New York (SUA) ar putea fi soluţia împotriva dependenţei de cocaină, arată un articol publicat în ediţia online a jurnalului Molecular Therapy.

Substanţa administrată prin vaccin are o structură moleculară similară celei a cocainei şi este ataşată unui virus inactiv. Organismul care primeşte vaccinul dezvoltă o cantitate uriaşă de anticorpi capabili să neutralizeze virusul modificat şi să împiedice cocaina să ajungă la creier. Astfel se blochează apariţia senzaţiei de drogare.

Eficienţa produsului a fost testată prin injectarea cobailor vaccinaţi, cu o cantitate de cocaină proporţională celei luate de un om dependent. Cercetătorii au observat că grupul şoarecilor vaccinaţi nu prezenta manifestări ale stării de drogare, precum grupul de control, căruia nu îi fusese administrat vaccinul.

Chiar dacă tratamentul se va dovedi viabil şi în cazul oamenilor, medicii avertizează că acesta nu este un panaceu. Dependenţii ar putea încerca să depaşească blocada imunologică prin creşterea aportului de droguri, ceea ce ar putea conduce la supradoze. În plus, fiecare sistem imunitar reacţionează diferit la vaccin, riscurile fiind destul de mari în cazul persoanelor imuno-compromise. Vaccinul nu are şi efect psihologic, aşa că grupurile de sprijin şi tratamente similare trebuie să continue să facă parte din terapia de recuperare a pacienţilor dependenţi.

Vaccinul ar putea fi eficace şi în cazul dependenţei de nicotină.