UE ia în discuţie un pachet de reglementări privind ţigările

126

UE plănuieşte o reglementare pentru ţigările electronice, ajungând să fie un produs medicinal, măsură care face parte din noile restricţii în privinţa tutunului.

Măsurile care vor fi luate în discuţie în cadrul UE au ca obiectiv renunţarea la obiceiul fumatului. Ţigările electronice, care fac parte din aceste măsuri, nu sunt acceptate de toată lumea; cei care nu sunt de acord cu folosirea lor cred că ar anula eforturile de a renunţa la fumat făcute în ultimii ani. Ţigările electronice imită oarecum ţigările tradiţionale, dar fără a folosi tutun. Ele transformă nicotina şi alte chimicale într-un abur care este apoi inhalat, notează BBC.

Producătorii de ţigări electronice susţin că aceste produse ar putea salva milioane de vieţi şi nu ar trebui să aibă restricţii, deoarece s-ar reduce în mod considerabil bolile derivate din consumul de tutun.

Propunerile în ceea ce priveşte restricţiile fac parte dintr-un proiect de lege care ar putea deveni lege în anul 2014. Pe lângă acestea, s-a mai propus introducerea de imagini şi texte mai mari care să conţină sfaturi de sănătate pe pachetele de ţigări din UE, interzicerea ţigărilor cu gust puternic de mentă sau vanilie care maschează gustul de tutun, interzicerea anumitor cuvinte care ar putea produce confuzie, interzicerea tutunului de mestecat şi altele. Producătorii de ţigări sunt împotriva acestui proiect de lege, iar organizaţiile anti-fumat aşteaptă cu nerăbdare votarea lor.

Comisia Europeană a declarat că aproximativ 700.000 de europeni mor în fiecare an din cauza bolilor legate de tutun. Costurile în domeniul sănătăţii în UE se ridică la 25,3 miliarde de euro anual. În anii 2009-2010, vânzarea de tutun a generat un câştig de aproximativ 14,6 miliarde de euro.