Păcăliţi de etichetele produselor alimentare

777

Oricât de atent ai inspecta etichetele produselor pe care le cumperi, s-ar putea ca datele inscripţionate pe ambalaj să te inducă în eroare. În final vei ajunge să achiziţionezi alimente pe care le consideri bune, dar care în realitate s-ar putea să nu fie întocmai atât de sănătoase pe cât crezi.

Un grup de cercetători americani a descoperit că una dintre „capcanele" etichetelor produselor se referă la valorile nutriţionale inscripţionate și numărul de porţii pe care produsul îl conţine, notează Prevention. Într-un studiu comandat de Administraţia Americană pentru Alimente și Medicamente, oamenii de știinţă au reproiectat etichetele a două tipuri de alimente care conţin mai multe porţii, dar sunt consumate, de regulă, ca una singură: o pungă de chipsuri și una de mâncare congelată. Ei au inscripţionat o parte din produse cu etichete care conţineau pe o coloană valorile nutriţionale pentru o singură porţie și pe o altă coloană valorile pentru întreaga cantitate. Cealaltă parte a fost inscripţionată numai cu valorile nutriţionale pentru întreaga porţie. Rezultatele au arătat că participanţii care au citit etichetele au considerat „mai sănătoase" produsele care aveau înscrise valorile pentru o singură porţie, cu toate că era vorba de aceleași produse.

Când vine vorba de alimentele „naturale" sau „100% naturale", trebuie specificat faptul că nu există legi riguroase cu privire la folosirea acestor temeni pe etichetele produselor alimentare, arată site-ul Diversificare.ro. Deși acestea conţin ingrediente provenite din natură, ele pot cuprinde și coloranţi sau conservanţi, dar și hormoni de creștere, antibiotice sau pesticide. Produsele BIO, pe de altă parte sunt supuse unor legi foarte stricte de verificare. Însă nu toate alimentele organice sunt neapărat mai sănătoase, punctează publicaţia Health. Chiar dacă cel puţin 95% dintre ingredientele produselor inscripţionate cu eticheta „organic" nu sunt procesate cu pesticide sau feritilizatori, acestea pot conţine calorii, grăsimi și zahăr.

În ceea ce privește cantitatea de grăsimi nesaturate, acestea pot fi aproximate la zero dacă nu depășesc jumătate de gram per porţie, punctează dr. Jamie Yacoub, nutriţionist și viitor specialist Educator Certificat pentru Diabet, pentru FitDay. De aceea, este important să verifici dacă în lista ingredientelor apar inscripţionate grăsimi hidrogenate sau parţial hidrogenate.

Același principiu se aplică și în cazul etichetelor pe care este notată expresia „Sugar free" (Fără zahăr), care ar putea „ascunde" totuși mai puţin de 0,5 grame de zahăr sau îndulcitori artificiali, precum aspartamul, precizează aceeași sursă. Pe de altă parte, produsele inscripţionate cu „unseweeted" (neîndulcit) sau „no sugar added" (fără adaos de zahăr) ar putea conţine o cantitate mare de zahăr per porţie, însă acesta se găsește în mod natural în ingredientele produsului (de exemplu, în fructe).

Produsele „light" ar putea, de asemenea, să nu fie mai sărace în calorii. Unele companii folosesc această denumire făcând referire la aromă, și nu la ingrediente, subliniază publicaţia Health. Pentru ca alimentele să fie „light", acestea trebuie să conţină jumătate din cantitatea de grăsime găsită în produsele asemănătoare.

Nu în ultimul rând, o altă „păcăleală" în ceea ce privește etichetele produselor alimentare se referă la cereale. Unele dintre acestea pot fi inscripţionate cu expresii precum „multigrain", „9 cereale", „made with" (făcut cu) cereale integrale, însă aceste cereale s-ar putea să fie și rafinate, subliniază dr. Robert J. Davis, jurnalist pe domeniul sănătăţii, disntins cu premii pentru munca sa și fondatorul portalului Everwell.com, pentru Huffington Post. Pentru a fi sigur că faci cea mai bună alegere în ceea ce privește cerealele, asigură-te că pe ambalaj scrie „whole grains" (cereale integrale) și verifică lista ingredientelor.

Niciun articol afișat