Un nou antibiotic pentru tratarea infecţiilor MRSA şi antrax

236

Un nou antibiotic despre care cercetătorii americani susţin că ar putea fi eficient în tratarea infecţiilor MRSA şi antrax a fost extras dintr-un microorganism marin care se găseşte în sedimentele din Oceanul Pacific, informează BBC.

Compusul poartă numele de anthracimycin şi structura chimică unică a acestuia ar putea conduce la construirea unei noi clase de medicamente antibiotice, spun specialiştii de la Institutul de Oceanografie Scripps.

Coordonatorul studiului, William Fenical, este de părere că „descoperirea unor compuşi chimici cu adevărat noi este un fenomen destul de rar", citeză BBC. Descoperiri anterioare au scos în evidenţă unicitatea structurii genetice şi chimice a bacteriilor marine, adaugă specialistul.

Mai mult, descoperirea noului compus antibiotic vine într-o perioadă în care experţii avertizează că bacteriile şi microbii au devenit tot mai rezistente la medicamentele aflate pe piaţă. Ministrul britanic al Sănătăţii, prof. Dame Sally Davies, afirma că această situaţie ar putea deveni o problemă la fel de gravă precum terorismul sau încălzirea globală. De asemenea, Societatea Americană pentru Bolile Infecţioase susţinea că medicamentele nu evoluează suficient de repede pentru a face faţă virusurilor rezistente la acestea.

Descoperirea deschide noi porţi către tărâmul prea puţin explorat al oceanelor şi asupra potenţialelor resurse pe care acestea le oferă.

Studiul a apărut în jurnalul de specialitate german Angewandte Chemie.