Un test mai precis pentru depistarea cancerului de prostată

441

Oamenii de știintă au anunţat dezvoltarea unei tehnici extrem de precise și fiabile pentru diagnosticarea cancerului de prostată. Echipa de la Universitatea Dundee a folosit elastografia cu undă de forfecare (SWE) pentru a detecta tumorile de prostată, o metodă neinvazivă și mai ieftină decât tehnicile actuale de detectare a maladiei.

„Diagnosticul curent al cancerului de prostată este extrem de ineficient, ceea ce duce la tratamente inutile pentru mulţi pacienţi”, a declarat liderul echipei de la Universitatea din Dundee, profesorul Ghulam Nabi. Noua tehnică cu ultrasunete nu doar că este mai exactă, dar poate să identifice diferenţa dintre ţesuturile canceroase și cele benigne ale prostatei, fără a fi nevoie de intervenţii chirurgicale invazive și ar trebui să ducă astfel la scăderea tratamentelor nenecesare.

Prostata este o glandă mică în sistemul reproductiv masculin și are în mod normal forma și dimensiunii unei nuci. Metodele actuale pentru a determina dacă o prostată a devenit canceroasă includ examinarea fizică a prostatei (cunoscută ca o examinare rectală digitală sau DRE), scanări RMN, o biopsie sau teste pentru determinarea nivelurilor antigenului specific prostatic (PSA) în sânge.

Fiecare metodă actuală de diagnisticare vine însă cu problemele ei. Rezultatele PSA pot fi incorecte, un DRE nu este bun pentru a identifica tipurile de tumori benigne, iar examinările RMN nu pot da întotdeauna un răspuns cert, în timp ce o biopsie prezintă un risc de infecţie și este costisitoare. Cu o incidenţă ridicată a deceselor provocate de cancerul de prostată, necesitatea unui test mai fiabil, care poate identifica forme periculoase ale bolii în stadii cât mai incipiente, este mai mare decat oricând.

„Am reușit să arătăm o diferenţă radicală între rezultatele obţinute de tehnologia noastră și tehnicile existente, cum ar fi RMN-ul. (…) Am evidenţiat tipuri de cancer pe care detectarea cu ajutorul RMN-ului nu le-a evidenţiat. Acum putem vedea cu multă precizie ce ţesut este canceros, unde este și cât este de avansat, ceea ce ne ajută să stabilim tratamentul necesar. Acesta este un pas important”, a adăugat Nabi.

Tehnologia SWE este deja utilizată în diagnosticarea cancerului de sân și a bolilor hepatice. Cu toate acestea, pentru a fi aplicabil pentru cancerul de prostată, rezultatele trebuie să fie convingătoare. Tehnologia a fost testată deja pe un număr de 200 de pacienţi, dar trebuie testată pe un număr cât mai mare de bărbaţi pentru a vedea cât de bine poate detecta cancerele agresive, și cât de precisă este rata de excludere a celor care nu au cancer, a spus Simon Grieveson, de la Cancer UK, organizaţie care a finanţat proiectul Dundee.

Cancerul este o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, fiind al doilea cel mai frecvent cancer la bărbaţi, evidenţiază un studiu la nivel global privind incidenţa cancerului de prostată. Acest tip de cancer este și a doua cauză de deces în Statele Unite, conform Asociaţiei Americane de Cancer. Conform specialiștilor, problema cancerului de prostată se va agrava, aceștia sugerând că până în 2060, în Europa va exista o creștere cu aproximativ 32 de milioane de noi cazuri de bărbaţi cu vârsta de peste 65 de ani ce vor fi afectaţi de această maladie.

Datele statistice arată că în Europa aproximativ 10% dintre bărbaţi au decedat din cauza cancerului de prostată, care de altfel a devenit cel mai frecvent cancer la bărbaţii din Marea Britanie. Unul din opt bărbaţi va dezvolta afecţiunea la un moment dat, cu peste 47.000 de cazuri noi diagnosticate în fiecare an. Totuși, în ceea ce priveste Romania, datele sunt oarecum îmbucurătoare comparativ cu restul ţărilor europene și mai ales a celor vest europene, arătând faptul că incidenţa cazurilor este mai redusă. Astfel, în ţara noastră sunt depistaţi anual 4.500 de pacienţi cu această maladie, reprezentând al treilea tip de cancer care afectează bărbaţii români. Orice bărbat că trebui să știe că riscurile cresc odată cu depășirea vârstei de 50 de ani, iar cei care au antecedente familiale de cancer de prostată sau care sunt de descendenţă africană prezintă cel mai mare risc de a dezvolta această afecţiune.