Varietatea fructelor şi legumelor consumate previne cancerul pulmonar

129

    Consumul variat de fructe şi de legume diminuează riscul de declanşare a unor tipuri de cancer pulmonar în cazul persoanelor care fumează, anunţă Mediafax. Este concluzia unui studiu ale cărui rezultate au fost publicare în Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

    „Chiar dacă renunţarea la fumat reprezintă acţiunea preventivă cea mai importantă în ceea ce priveşte reducerea riscului de declanşare a cancerului pulmonar, consumul mai multor varietăţi de legume şi fructe poate reduce şi el acest risc, indiferent de cantitate", a declarat medicul H. Bas Bueno-de-Mesquita, care a coordonat realizarea studiului.

    Riscul de carcinom pulmonar cu celule scuamoase s-a dovedit a fi mult mai mic în cazul persoanelor care consumau o mare varietate de fructe şi legume.

    Mai importantă decât cantitatea de fructe şi legume consumate pare să fie varietatea acestora. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 450.000 de europeni, dintre care 1.600 sufereau de cancer pulmonar. Au fost analizate efectele consumului a 14 soiuri de fructe şi a 26 de soiuri de legume. A fost primul studiu care a analizat importanţa varietăţii fructelor şi legumelor consumate în prevenirea apariţiei cancerului pulmonar.