VIDEO: Cum acţionează aspirina și ibuprofenul asupra durerii

17714

Nu trebuie să știm neapărat prea multe despre durere pentru a apela de fiecare dată când ne doare ceva ori la paracetamol, ori la nurofen sau altceva pe bază de ibuprofen. Însă ce știm, de fapt, despre durere și despre cum să o ţinem sub control? Un videoclip TEDEd explică printr-o animaţie amuzantă aceste lucruri.

„Să presupunem că ești pe plajă și îţi intră nisip în ochi. De unde știi că e acolo? Evident nu poţi să îl vezi”, începe videoclipul. Ei bine dacă ești o persoană sănătoasă vei simţi acel disconfort denumit și durere.

Dar durerea este mai mult decât o senzaţie, este ceva care te obligă să faci ceva, în acest caz să te speli pentru a scoate nisipul din ochi, sau, în alte cazuri, te obligă să încetezi ceea ce faci deja dacă acţiunea provoacă durere corpului, cum este atunci când te arzi, te tai sau te înţepi cu un ac.

Durerea funcţionează ca un sistem de alarmă care ne protejează de lumea înconjurătoare și de noi înșine și care ne transmite foarte clar că într-o zonă anumită a corpului ceva nu e în regulă. Durerea poate fi acută (rapidă, tăioasă), cronică (de termen lung, asociată unei boli sau răni grave) sau fiziologică.

Durerea fiziologică este poate cea mai comună și poate fi grupată în funcţie de locaţie și de nociceptori (neuroni care detectează durerea), care pot fi cutanaţi, somatici sau viscerali și care se regăsesc în tot corpul, de la sistemul osos, la piele, mușchi, articulaţii și până la organele interne.

Spre deosebire de alte celule nervoase, nociceptorii trimit informaţii la creier doar atunci când durerea trece peste un anumit nivel, însă acest nivel nu este bătut în cuie, ci poate fi sensibilizat de anumite substanţe pe care celulele le produc atunci când sunt afectate și care ne pot face foarte sensibili la durere.

Aspirina și ibuprofenul blochează producerea unui tip anume din clasa acestor substanţe, prostanglandinele. Cum se întâmplă asta? Ţesuturile lezate eliberează acid arahidonic, iar enzimele cunoscute drept COX-1 și COX-2 transformă acidul în prostaglandina H2, care, la rândul ei, poate crește temperatura corpului, provoca inflamaţie, dă dureri abdominale, dureri de cap și vertije.

Aspirina și ibuprofenul intervin asupra acestor două enzime, dar în moduri diferite. Amândouă împiedică enzimele să acţioneze asupra acidului, dar aspirina „dezactivează permanent” enzimele, pe când ibuprofenul acţionează asupra enzimelor, fără să producă vreo schimbare a acestora, iar odată cu dispariţia acestuia, enzimele sunt „libere” să acţioneze din nou asupra acidului, dacă mai este cazul.

Durerea este încă o enigmă pentru cercetători, care nu înţeleg pe deplin cum funcţionează, însă există destule dovezi că aceasta este influenţată și de noi înșine, de câtă atenţie acordăm durerii și de dispoziţia pe care o avem.

Foto: captură YouTube