Video The Atlantic – O istorie scurtă a dependenţei de cofeină

467

Cafeaua, energizantele, Cola și dependenţa de cofeină. Ajunge numai să anunţi subiectul ca să te expui unui val de contestaţii. The Atlantic a riscat controversa și a lansat un clip video despre istoria „substanţei psihoactive favorite a omenirii".

Sub titlul: „Dacă corpurile nostre ar putea vorbi”, publicaţia americană lansează o serie de clipuri video provocatoare pentru modul în care ne percepem obiceiurile privind sănătatea. Primul episod are în atenţie cofeina.

„Cofeina este cel mai folosit drog psihoactiv din lume. Circa 90% din populaţia mondială o folosește zilnic”, anunţă prezentatorul înainte de a expune alte câteva informaţii inedite despre consumul de cafea, Cola și energizante.

„Finlanda este ţara în care se consumă cea mai mare cantitate de cafea, pe cap de locuitor, din lume. Finlandezii beau de două ori mai multă cafea decât italienii, de trei ori mai multă decât americanii și de zece ori mai multă decât mexicanii”, se mai arată în videoclip.

Clipul video explică, pe scurt, cum a ajuns consumul de băuturi cofeinizate să fie atât de răspândit și avertizează, în același timp, că ritualul preferat al omenirii nu este lipsit de consecinţe negative. De exemplu, aceea potrivit căreia cafeaua poate provoca dependenţă fizică, în mod real. „Primăvara aceasta, Asociaţia Americană de Psihiatrie a trecut simptomele de sevraj după cofeină în Manualului de diagnostic și statistică a tulburărilor mintale“, informează The Atlantic. Clipul continuă apoi cu o retrospectivă istorică a „relaţiei consumatorului” nu doar cu cafeaua, ci și cu „băuturile energizante în culori aprinse”, pe care vă invităm să o urmăriţi mai jos.