Wikipedia, medicul cel mai căutat

152

Nu sunt puţini cei care caută informaţii despre anumite boli pe internet, însă căutarea acestora pe Wikipedia este o mare greşeală, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Potrivit acestora, Wikipedia, binecunoscuta enciclopedie online, conţine greşeli în 9 din 10 articole despre sănătate, motiv pentru care cei care o folosesc drept sursă de informaţii pentru diferite boli şi afecţiuni, ar trebui să fie precauţi. Aceste articole nu trec printr-o comisie de experţi care să le analizeze, aşa cum se întâmplă cu articolele şi lucrările care se publică în jurnalele medicale, notează BBC.

Wikipedia este o enciclopedie la redactarea căreia poate colabora orice, în mod voluntar, şi are peste 30 de milioane de articole în 285 de limbi. Faptul că oricine poate avea acces la redactarea articolelor şi faptul că este al şaselea cel mai accesat site, reprezintă un lucru îngrijorător, mai ales pentru medici. Foarte multe persoane recurg la Wikipedia pentru a căuta simptomele anumitor boli şi informaţii despre acestea.

Dr. Robert Hasty, de la Wallace School of Osteopathic Medicine spunea că cea mai bună sursă de informaţii în ceea ce priveşte bolile este medicul. Stevie Benton, de la Wikimedia UK a declarat că există anumite iniţiative pentru a îmbunătăţi articolele din Wikipedia, mai ales pe cele despre sănătate. Însă, ca şi ceilalţi, el subliniază importanţa medicului, care nu trebuie înlocuit cu o enciclopedie, oricât de bună ar fi aceasta.

Nu demult însă, un studiu al specialiştilor de la Institutul IMS din SUA, a relevat faptul că Wikipedia este „singura sursă principală de informaţii medicale pentru pacienţi și pentru pofesioniștii din domeniul medico-sanitar”. Potrivit acestuia, 50% dintre doctorii americani folosesc această enciclopedie pentru anumite informaţii. Acesta nu este singurul studiu sau raport care a arătat această tendinţă, atât în rândul pacienţilor cât şi a medicilor.