Papa Francisc s-a întâlnit la Ierusalim cu Patriarhul ortodox Bartolomeu (Video)

1090

Duminică după-amiază, Papa Francisc s-a întâlnit cu Patriarhul ortodox al Constantinopolului, Bartolomeu, la Bazilica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în cadrul unui dialog ecumenic pentru unitatea creştinilor.

La aproape 1.000 de ani de la Marea Schismă din 1.054, cei doi au semnat o Declaraţie comună pentru avansarea dialogului bilateral. Liderii Bisericii Catolice și a Bisericii Ortodoxe au vizitat împreună locul în care, potrivit tradiţiei, ar fi fost crucificat Mântuitorul Iisus Christos. Acolo au îngenuncheat și s-au rugat.

În timpul vizitei sale la Ierusalim, Papa a mai mers și la „Zidul Plângerii”, din Oraşul Vechi al Ierusalimului. Acolo a lăsat un mesaj, într-una dintre crevasele Zidului, așa cum au făcut și predecesorii săi Ioan Paul al II-lea în 2000 şi Benedict al XVI-lea în 2009 şi așa cum fac de obicei evreii.

Potrivit radioului public, el ar fi scris în mesaj: „Am venit aici pentru a mă ruga Domnului să facă să domnească pacea”.

Într-un discurs susţinut luni pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim, un alt punct de pe traseul vizitei în Orientul Mijlociu, Papa Francisc le-a cerut musulmanilor, creştinilor şi evreilor „să colaboreze pentru dreptate şi pace”.

Esplanada Moscheilor, pe care musulmanii o numesc „Sanctuarul Nobil” şi evreii „Muntele Templului”, este locul sfânt al islamului, dar şi al iudaismului.