5 motive pentru a petrece mai mult timp cu cei dragi

95

Circumstanţele economice şi sociale în care trăim astăzi dictează cum ne distribuim timpul: cel mai mult cu serviciul, după care treburile casnice şi abia la urmă familia sau prietenii. Huffington Post a realizat o listă de motive pentru care ar trebui să ne regândim priorităţile şi să acordăm familiei mai mult timp.

În primul rând, rolul de părinte prelungeşte viaţa, în special în cazul mamelor, susţine un studiu efectuat pe aproape 22.000 de cupluri, publicat în Journal of Epidemiology and Community Health. Se pare că sarcina scade riscul părinţilor de a muri tineri de cancer, boli circulatorii sau accidente.

În al doilea rând, copiii care au o legătură puternică cu taţii lor, sunt puternic influenţaţi în ceea ce priveşte activitatea sexuală. Conform unui studiu publicat în revista Pediatric, relaţia cu tatăl poate scădea considerabil tendinţa către un comportament sexual riscant al copilului.

De asemenea, cei care îşi iau timp să vorbească cu mamele lor sunt considerabil mai puţin stresaţi, conform unui studiu realizat de Universitatea Wisconsin. Se pare că în cazul fetelor cu vârste de 7-12 ani, convorbirile telefonice cu mamele lor au scăzut cantitatea eliberată de hormoni de stres şi a crescut-o pe ca a oxitocinei, denumit hormonul iubirii sau al ataşamentului.

Copiii care au surori sunt mai fericiţi, conform unui studiu realizat de Universitatea Ulster. Cercetătorii de la Universitatea Brigham Young au mai arătat că cei care au o soră nu se simt la fel de singuri, timizi şi fricoşi, ci se simt mai iubiţi. De asemenea, un studiu publicat în Journal of Family Psychology a arătat că cei care au un frate sau o soră sunt mai înclinaţi să facă fapte bune, decât copiii singuri la părinţi.

Familia şi prietenii au cea mai mare influenţă asupra stilului personal de viaţă. Într-un sondaj realizat în 2011 de Blisstree.com, 46% dintre respondenţi au declarat că cei dragi influenţează în bine stilul de viaţă. Alte cercetări au arătat că cei care au o reţea de prieteni bogată s-ar putea bucura de o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă.