Fiecare zi poate însemna un nou început, o nouă şansă de a îndrepta lucrurile pe care le-am greşit în trecut şi de a o lua de la capăt. Dar pentru a ne bucura de şansa oferită de fiecare nouă zi, trebuie să începem să lucrăm cu noi înşine şi să integrăm în viaţa noastră câteva principii esenţiale.

Marc Chernoff, coautorul blogului de dezvoltare personală Marc and Angel, a întocmit o listă cu câteva lucruri pe care ar trebui să începi să le faci pentru tine chiar de astăzi şi care te vor ajuta să îţi transformi în mod pozitiv viaţa.

1. Trăieşte prezentul. De multe ori avem tendinţa de a ne agăţa de lucrurile din trecut, ori de a ne concentra prea mult pe lucrurile care vor urma. Iar în acest timp, prezentul trece pe lângă noi fără să ne dăm seama. Aşa cum subliniază Marc Chernoff, fiecare dintre noi trebuie să trăiască şi să aprecieze viaţa în timp ce aceasta se întâmplă, să fim prezenţi în ea „aici şi acum”. Sensul acestui exerciţiu nu este de a da frâu oricăror dorinţe, ci de a aprecia ceea ce ni s-a dat deja și de care încă ne putem bucura.

2. Învaţă să apreciezi frumuseţea lucrurilor mărunte care îţi aduc bucurie în viaţă. Adesea suntem atât de preocupaţi să „dăm lovitura”, încât uităm să ne bucurăm de acele mici momente ale vieţii care ne aduc bucurie în suflet. Promovarea mult visată la serviciu, mărirea salariului, nunta, întemeierea familiei sunt câteva obiective importante la care aspirăm şi care ne-ar putea face mai fericiţi. Dar în timp ce alergăm după acestea, uităm să ne îndreptăm privirea către acele lucruri mărunte care au puterea de a ne pune un zâmbet pe chip şi de a ne aduce un strop de bucurie în fiecare zi, ca de exemplu o plimbare alături de cel mai bun prieten sau o îmbrăţişare plină de căldură.

3. Apreciază mai mult lecţiile pe care propriile greşeli ţi le dau. „Dacă nu cazi din când în când, înseamnă că nu încerci suficient de mult şi nu înveţi”, susţine Marc Chernoff. Într-adevăr, frica de eşec ne determină să evităm să ne asumăm riscuri, să acceptăm noi provocări sau să acordăm o nouă şansă unui lucru la care am dat greş. Dar greşelile au rolul lor, de a ne învăţa anumite lecţii valoroase pe care altfel poate nu am fi reuşit să le cunoaştem şi chiar să descoperim noi oportunităţi. Un eşec nu trebuie privit ca un capăt de drum, ci ca pe o experienţă care te va ajuta pe viitor. Află câteva lucruri esenţiale pe care le poţi face în momentele în care dai greş.

4. Încearcă să construieşti cu fiecare zi o variantă tot mai bună a ta. Nu lăsa să treacă o zi fără să depăşeşti varianta de ieri a propriei persoane. Învaţă ceva nou şi stabileşte noi recorduri în ceea ce te priveşte. Lasă-te inspirat de cei din jurul tău, dar evită să concurezi cu ei. Concentrează-te asupra abilităţilor şi competenţelor tale personale şi profesionale pe care vrei să le îmbunătăţeşti. Dacă reuşeşti să adaugi cel puţin 1% propriilor aptitudini, după un an vei fi de cel puţin trei ori mai bun decât eşti astăzi!

5. Concentrează-te asupra lucrurilor asupra cărora poţi deţine controlul. Anumite situaţii sunt pur şi simplu imprevizibile, iar în încercarea de a le controla, nu reuşeşti decât să acumulezi frustrări, stres şi suferinţă. Acceptă că nu toate lucrurile pot fi schimbate şi că unele dintre acestea nu depind de tine. În schimb, canalizează-ţi energia, timpul şi talentul asupra lucrurilor pe care le poţi controla şi acţionează din timp. Este o modalitate simplă ce te ajută să mergi mai departe şi să te dezvolţi.

6. Observă în fiecare zi cât de binecuvântat eşti. În dorinţa de a strânge, a acumula, a cuceri, uităm să ne oprim pentru a observa tot ce am reuşit să clădim până în prezent. Avem senzaţia că nu am reuşit nimic din ceea ce ne-am propus şi din ceea ce ne dorim, aşa că nu ne oprim din cursa nebunească spre îndeplinirea obiectivelor. Dar dacă iei o scurtă pauză şi priveşti în jur, vei observa cât de multe lucruri ai şi că eşti mai „bogat” şi mai binecuvântat decât credeai. Dacă te gândeşti zilnic la binecuvântările pe care le ai în viaţa ta vei reuşi să vezi şi partea plină a paharului şi te va încărca cu energie pozitivă necesară pentru a-ţi da un plus de optimism şi o stare de bine extrem de benefică atât pentru sănătatea ta psihică, cât şi pentru cea fizică.