Probabil că e imposibil să nu ai parte în viaţă de cel puţin o nereuşită. Nici chiar cei mai bogaţi, mai puternici sau mai de succes oameni nu au scăpat de eşecuri. Steve Jobs, de exemplu, a fost dat afară din propria companie în 1985, notează Mind Tools. Dar asta nu l-a oprit să se întoarcă în 1997 la Apple şi să îşi aducă contribuţia în construirea popularelor produse iPhone, iMac sau iPod. Nelson Mandela a petrecut 27 de ani în închisoare, iar Abraham Lincoln a pierdut opt alegeri, arată Forbes. Acestea sunt doar câteva persoane care stau mărturie faptului că eşecul nu reprezintă un capăt de drum.
Cu toţii experimentăm eşecuri, important este cum le privim şi cum ne descurcăm cu ele
Acceptarea sinelui şi regăsirea păcii cu tine însuţi sunt extrem de importante atunci când ai parte de un eşec, notează Forbes. Fiecare dintre noi trebuie să îşi descopere şi să îşi recunoască minusurile şi slăbiciunile, dar, în acelaşi timp, trebuie să lupte pentru a le transforma în puncte forte.
De asemenea, eşecurile trebuie acceptate ca fiind parte din realitate, susţine Gracie Gordon, blogger şi fondatoarea companiei de organizare de evenimente FreelyBee, într-un articol publicat pe Huffington Post. Este poate imposibil să te fereşti complet de eşecuri şi fiecare dintre noi ar trebui să accepte posibilitatea că unele lucruri nu vor „merge" conform planului.
Atunci când ai dat greş este important să recunoşti şi să îţi asumi responsabilitatea pentru propriile eşecuri, arată Forbes. La fel de important este să încerci să îndrepţi greşeala şi să faci tot posibilul pentru a ieşi cu bine din încurcătura creată. Foloseşte-te de resursele de care dispui, de la ceea ce îţi dictează raţiunea, inima, intuiţia şi până la învăţăturile desprinse din experienţele şi greşelile anterioare.
Acordă-ţi câteva momente în care să reflectezi asupra eşecului experimentat, pentru a putea analiza ceea ce a mers prost. Aşa cum subliniază Gordon, „eşecul este doar o parte din viaţa noastră – cheia constă în cum te descurci cu el". Analizarea şi descoperirea motivelor pentru care ai dat greş te va ajuta să îţi consolidezi calea spre reuşită.
În ceea ce priveşte eşecurile pe care le-ai experimentat în trecut, ele joacă un rol important în depăşirea momentelor dificile în care ai dat greş în prezent. În afară de lecţiile învăţate atunci, aceste episoade îţi arată că lumea nu s-a prăbuşit atunci când ai suferit un eşec şi chiar dacă situaţia nu a fost întocmai plăcută, ba chiar a fost extrem de gravă, gândeşte-te că ai reuşit să treci peste aceasta şi să mergi mai departe, susţine Gracie Gordon. Adoptând o astfel de gândire, vei putea trece mult mai uşor peste teama de a da greş din nou şi vei avea puterea necesară pentru a accepta noi provocări care se pot dovedi a fi oportunităţi.
Nu numai din eşecurile tale poţi desprinde învăţături valoroase, ci şi din poveştile altora care au trecut prin astfel de momente dificile, adaugă Gordon. Mulţi oameni de succes au avut de înfruntat o mulţime de nereuşite, iar exemplul lor de tărie îţi poate reda puterea de a continua. S-ar putea să descoperi chiar că povestea anumitor personalităţi de succes, ori a cunoştinţelor sau prietenilor tăi care au reuşit să îşi îndeplinească ţelurile, se aseamănă cu a ta şi că aţi trecut prin aceleaşi episoade nefericite, lucru care îţi va creşte atât încrederea în forţele proprii, cât şi inspiraţia necesară pentru a depăşi momentul dificil.
Pentru a trece mai uşor peste un eşec şi peste teama de a da greş, este extrem de util să adopţi o gândire pozitivă, notează Mind Tools. Această metodă te va feri de auto-sabotare şi te va ajuta să îţi întăreşti încrederea în sine şi în propriile forţe.
De asemenea, întotdeauna poţi să îţi faci un plan de rezervă pe care să îl pui în aplicare atunci când planul iniţial a dat greş. În plus, certitudinea că ai un „colac de salvare" în cazul în care lucrurile nu merg aşa cum ţi-ai propus îţi va oferi încrederea necesară pentru a înainta.
Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le ai în vedere atât atunci când ai avut parte de o nereuşită, cât şi atunci când ceva din interior, acea frică de eşec, de a încerca din nou, te opreşte să înaintezi, ori să îţi îndeplineşti visele şi să îţi atingi potenţialul maxim.