Dacă la sfârşitul zilei te simţi nesatisfăcut că nu ai reuşit să termini toate lucrurile pe care le aveai de făcut sau toate activităţile pe care ţi-ai propus să le realizezi, îţi propunem câteva metode care să te ajute să îţi creşti productivitatea şi să devii mai eficient atât la serviciu, cât şi acasă.

Notează-ţi sarcinile! Poţi alege să le scrii pe hârtie, într-o agendă, ori să foloseşti telefonul mobil pentru planificare. Există aplicaţii pe care le poţi folosi atât pe smartphones, cât şi pe calculator şi care te pot ajuta să îşi organizezi sarcinile, precum Evernote, Google Calendar, Googe Tasks sau Trello. De asemenea, îţi poţi seta un interval pentru fiecare task în parte, pentru a te planifica mult mai riguros, sugerează Forbes. Fixarea unor termene limită pentru realizarea task-urilor este o metodă ideală pentru a-ţi creşte productivitatea şi a contribui, în timp, la construirea succesului. Crearea listelor, mai ales pe hârtie, îţi oferă o mare satisfacţie, aceea de a tăia fiecare sarcină scrisă, odată ce ai terminat-o.

Fii ambiţios, dar totodată realist! Atunci când îţi fixezi sarcinile zilei, ai grijă ca lucrurile pe care le notezi să fie realizabile, iar planul fezabil. Nu îţi aglomera lista dacă ştii, ori dacă observi în timp că nu eşti încă suficient de pregătit să îndeplineşti toate activităţile notate sau că unele dintre acestea sunt dificile şi ar putea să îţi ia mult timp pentru a le duce la bun sfârşit. Dacă observi că reuşeşti să termini task-urile la timp sau chiar mai repede, poţi începe să îţi fixezi obiective mai îndrăzneţe.

Înlătură sursele care îţi distrag atenţia – Deconectează-te de la reţelele sociale care te pot face să pierzi timpul inutil, nu îţi mai verifica e-mailul din cinci în cinci minute şi pune telefonul mobil cât mai departe, folosindu-l doar în cazurile necesare.

Ia pauzele necesare! Un studiu arăta că o plimbare de două minute la fiecare jumătate de oră îţi scade riscul de diabet. De asemenea, o altă cercetare arăta că persoanele care stau aşezate o bună parte din zi, au cu 54% mai multe şanse să moară din cauza unui infarct, notează Forbes. Pauzele te ajută să te deconectezi, să te reîncarci cu energie şi astfel îţi pot creşte productivitatea. De asemenea, nu uita să te recompensezi pentru fiecare task în parte realizat.

Stabileşte-ţi priorităţile! Uneori aceste sarcini urgente, de foarte mare importanţă, îţi pot influenţa atât munca, veniturile, dar şi întreaga carieră, susţine Hannah Morgan, speaker şi fondatoarea platformei Career Sherpa dedicată îndrumării tuturor persoanelor care caută sfaturi legate de carieră şi de găsirea unui loc de muncă într-un mediu competitiv, în articolul său pentru US News. De aceea, în loc să începi cu acele sarcini care ţi se par uşoare, distractive sau care îţi plac, alege să le faci în primul rând pe cele importante, prioritare.

Planifică unele lucruri cu o zi înainte! În general dimineţile pot fi extrem de haotice: te trezeşti devreme şi brusc, deşi ai mai vrea să zăboveşti puţin în patul atât de confortabil, eşti uşor distrat şi încă nu te-ai trezit complet. Astfel s-ar putea să uiţi tot felul de lucruri importante sau chiar să pierzi foarte mult timp alegându-ţi ţinuta de lucru. Fixează câteva detalii încă de cu o seară înainte: îţi poţi nota câteva task-uri pentru ziua următoare, poţi alege cămaşa pe care o vei îmbrăca şi te poţi hotărî (sau pregăti) ce vei mânca dimineaţa, înainte de plecare. Toate acestea vor mai înlătura puţin din haosul dimineţii.