Adolescenţii care se simt sprijiniţi acasă și la școală dorm mai bine

159

Adolescenţii care au o relaţie strânsă cu părinţii lor și care se simt sprijiniţi de aceștia au un somn mai bun și mai odihnitor, potrivit lui David Maume, sociolog și cercetător în domeniul somnului, de la Universitatea Cincinnati. În schimb, în familiile în care există conflicte sau care au trecut printr-un divorţ sau recăsătorire, adolescenţii au un somn deficitar, notează npr.org.

De asemenea, adolescenţii care au probleme la școală sau care se simt nesiguri au probleme cu somnul, în timp ce aceia care au relaţii bune profesorii lor, dorm mult mai bine. Adolescenţii care au relaţii de prietenie cu colegii lor, aceia care sunt implicaţi în activităţi școlare sau sporturi de asemenea au un somn satisfăcător.

Studiul acesta, care s-a bazat pe un sondaj realizat pe 974 de adolescenţi, chestionaţi prima dată la vârsta de 12 și apoi de 15 ani, a relevat faptul că aceștia pierd o oră și jumătate de somn pe noapte, dormind 7 ore și jumătate în loc de cele 9 sau 10 ore recomandate. Specialiștii spun că în afară de relaţiile bune cu cei din jur, care favorizează un somn bun, este foarte important ca adolescenţii să reducă timpul pe care îl alocă tehnologiei. Stacy Simera, terapeut în domeniul sănătăţii mintale, spunea că este foarte important ca adolecenţii să aibă mediul adecvat pentru a putea dormi, ceea ce înseamnă că nu trebuie să se uite la televizor în dormitor, nici să folosească telefonul sau iPad-ul la ora de culcare și nici să consume cofeină.

Dr. Shalini Paruthi subliniază faptul că hormonii adolescenţei au un rol important în ceea ce privește somnul. Bineînţeles, nu toţi adolescenţii sunt afectaţi în mod egal de schimbările din timpul pubertăţii, însă statisticile sugerează faptul că aceia care nu dorm 9 sau 10 ore pe noapte sunt mai predispuși la depresie, răceală, gripă, rezultate academice mai rele și accidente rutiere (cei care conduc).

Studiul va fi publicat luna aceasta în Journal of Health and Social Behavior.