O femeie a fost arestată în Indonezia fiindcă s-a plâns că o moschee face zgomot

210

Singură, pe un scaun din lemn masiv tapiţat cu piele, o femeie îmbrăcată în alb plânge înfundându-și faţa într-un prosop. Tocmai și-a auzit sentinţa pronunţată de judecătorul indonezian, care, în baza legii antiblasfemie, a condamnat-o la un an și jumătate de închisoare. Infracţiunea ei? Faptul că a cerut unei moschei să dea mai încet volumul la chemarea la rugăciune. Însă mai multe grupuri islamice de elită au criticat sentinţa.

Meiliana, o femeie de etnie chineză și de religie budistă, care locuiește în Sumatra (Indonezia), a fost arestată după ce s-a plâns că o moschee din cartierul ei dă prea tare volumul la adzan, chemarea la rugăciune pentru credincioșii islamici. Condamnarea ei la 18 luni de închisoare a fost aspru criticată de organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, dar și de reprezentanţii de vârf a două dintre cele mai mari grupuri islamice din Indonezia. „Nu văd cum a spune că «adzan este prea tare» este o expresie a urii sau a ostilităţii faţă de un grup anume sau faţă de o religie”, a declarat Robikin Emhas, directorul diviziei legale a Nahdlatul Ulama, o mișcare tradiţionalistă sunnită. Robkin le-a cerut autorităţilor să înceteze să mai folosească legile privind blasfemia ca „un instrument de suprimare a libertăţii de expresie” și a declarat că musulmanii indonezieni ar trebui să ia opiniile precum cele ale Meilianei drept „critici constructive”.

Militanţi pentru drepturile omului, precum organizaţia Amnesty International Indonezia, spun că decizii judecătorești precum cea luată în cazul Meilianei sunt absolut „ridicole”. Avocatul Meilianei a declarat că va contesta prin apel decizia judecătorilor.

Abdul Mu’ti, secretarul organizaţiei islamice Muhammadiyah, este însă de părere că Meiliana a căzut victimă dreptăţii de hoardă, adică a presiunii exercitate de populaţie. Mu’ti a comparat cazul Meilianei cu cel al fostului guvernator al Jakartei, Basuki Tjahaja Purnama, cunoscut drept Ahok. Anul trecut, acesta a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru blasfemie, după ce a fost găsit vinovat de „insultarea Coranului”.

În urma comentariilor pe care Meiliana le-a făcut în 2016, câteva temple budiste au fost arse în cadrul unor atacuri anti-chinezi, dar cei care critică sentinţa primită de Meiliana spun că cei care au produs incendiile au primit doar câteva luni de închisoare, unii dintre ei fiind chiar eliberaţi. Mai mulţi formatori de opinie islamici din Indonezia, care este cea mai mare ţară majoritar musulmană, au făcut presiuni asupra poliţiei pentru eliberarea atacatorilor.