Autoarea americană Fox Cabane susţine că oricine poate ajunge să stăpâneasă „arta magnetismului personal", fiindcă a fi carismatic nu este o trăsătură înnăscută. Cabane defineşte carisma drept abilitatea de a inspira entuziasm şi fidelitate şi spune că un limbaj nonverbal empatic şi o manieră veselă, dar autoritară, de a vorbi constituie principalele elemente pentru a deveni carismatic.

„Se spune despre preşedintele Obama că, adesea, îi face pe oamenii cu care vorbeşte să simtă că doar ei sunt în acea cameră – nimic nu îi distrage atenţia de la ei”, spune autoarea Fox Cabane care semnează o apariţie recentă intitulată Mitul Carismei. A fi prezent este prima abilitate pe care trebuie să o dezvolte o persoană care doreşte să fie carismatică.

O persoană petrece, în medie 50% din timpul său lăsându-şi mintea să colinde necontrolat, spune un recent studiu Harvard, citat de The Telegraph. Tocmai de aceea, atunci când cineva oferă atenţie unui om, cel care o primeşte percepe un câştig, iar cel care primeşte o „atenţie contrafăcută” o sesizează imediat.

Cabane aminteşte că oamenii au o capacitate fantastică de depistare a falsului, prin puterea lor de analiză a microexpresiilor – acele indicii ale limbajului corporal, care pot fi detectate în mai puţin de o fracţiune de secundă. Ea sfătuieşte însă învăţarea câtorva reguli care, însuşite, pot dezvolta o carismă autentică.

1. Fii prezent – oferă oamenilor atenţie. Dacă mintea are tendinţa de a colinda, readu-o sub control concentrându-ţi atenţia pe o senzaţie fizică, de pildă pe respiraţie.

2. Degajă putere şi căldură – adoptă o postură puternică (spate drept, umeri largi, ocupă-ţi spaţiul) şi cultivă căldura sufletească fixându-ţi atenţia pe ce îţi place la cealaltă persoană.

3. Acceptă introversiunea – dacă eşti timid din fire „fă-ţi încălzirea” înainte de un moment important, vizualizând momentele în care te-ai simţit încrezător sau ascultând muzică pentru ridicarea moralului.

4. Fii vulnerabil – e o graniţă fină între a fi carismatic şi a intimida. Poţi evita să intimidezi dezvăluind o slăbiciune a ta sau un secret jenant.

5. Atenţie la voce – persoanele care vorbesc rar şi cu o intonaţie joasă la sfârşitul propoziţiei degajă încredere şi căldură.