Ce abilităţi dezvoltă rolul de mamă

201

Studii recente arată că femeile care devin mame nu doar că suferă transformări fizice, dar beneficiază de o minte inteligentă, fiind mai capabile să rezolve probleme, să reţină mai mult şi să răspundă mai bine la stres.

În timpul sarcinii, neuronii devin mai mari şi îşi măresc capacitatea de a produce proteine în anumite regiuni ale creierului, dar şi crează conexiuni cu alţi neuroni cu care nu comunicau până atunci. De aici rezultă o serie de beneficii care se reflectă în viaţa noilor mame.

Un studiu care a evaluat reacţia la stres a mamelor şi a femeilor care nu au avut copii a arătat că, în timp ce, în prezenţa puilor mamele erau capabile să aibă grijă de copii şi să rezolve şi alte sarcini, femeile fără copii erau foarte stresate în prezenţa acestora.

Un al doilea beneficiu este memoria crescută. Studiile efectuate pe şobolani au arătat că femelele care născuseră pui îşi aminteau mai repede unde pot găsi hrana, decât cele fără pui.

De asemenea, mamele au capacitatea de a recunoaşte emoţii mai repede decât femeile fără copii. Spre exemplu, mamele recunosc ostilitatea, dezgustul, frica, dar şi alte emoţii din acelaşi spectru, care ar putea să constituie un pericol pentru puii lor.