De ce este nocivă carnea roşie?

138

Oamenii care consumă cantităţi însemnate de carne roșie pot prezenta un risc crescut de predispoziţie la boli cardiovasculare. Grăsimile saturate și colesterolul din carne sunt responsabili pentru aceste boli. Dar se pare că nu sunt singurii factori implicaţi.

Sistemul digestiv este locul în care întâlnim numeroși microbi, cunoscuţi sub denumirea de „floră intestinală". Aceștia ajută la descompunerea anumitor produși din alimente în compuși mai mici care pot fi asimilaţi de organism. Unul dintre acești compuși este trimetilamina, care metabolizată în trimetilamină-N-oxid este asociată cu ateroscleroza.

O echipă de cercetători din cadrul institutelor americane NIH (National Institute of Health), NHLBI (National Heart, Lung and Blood Institute) și ODS (Office of Dietary Supplements) s-a gândit că poate să existe o legătură între bolile de inimă și compusul numit carnitină, găsit din abundenţă în carnea roșie și care conţine o structură de tip trimetilamină. Echipa a examinat 2.600 de pacienţi cu probleme cardiovasculare și a aflat că nivelul crescut de carnitină din plasmă este asociat cu atacul de cord și atacul cerebral.

Aceste rezultate (publicat de NIH) pot explica riscul crescut de probleme de sănătate asociat consumului de carne roșie. „Compoziţia bacteriilor din tractul nostru intestinal este dictată de obiceiurile alimentare pe termen lung," spune Dr. Stanley L. Hazen, conducătorul echipei de cercetare. „O dietă bogată în carne roșie schimbă compoziţia bacteriilor intestinale într-una care asimilează carnitina, făcându-i pe consumatorii de carne susceptibili formării de trimetilamină-N-oxid care ajută la instalarea aterosclerozei și a altor boli cardiovasculare."