Ce implică autocompătimirea?

2308

Există persoane care în faţa nereuşitelor, a insucceselor sau a înfrângerilor, adoptă o mentalitate de victimă, se autocompătimesc şi ajung să piardă în felul acesta liniştea, pacea şi chiar bunele relaţii.

O problemă care ar putea duce la o asemenea situaţie este pierderea locului de muncă, spre exemplu. Persoana concediată poate adopta atitudinea de victimă şi de autocompătimire, justificând situaţia prin explicaţii precum că şeful a fost nedrept, că era suprasolicitată la muncă, lucru care o epuiza, că sistemul şi organizarea din firma respectivă erau rele şi tot aşa.

Atitudinea de victimă este aceea care caută motive care să justifice de ce viaţa nu decurge aşa cum persoana în cauză îşi doreşte. Persoanele care cultivă asemenea atitudini pot pierde însă liniştea sufletească, pacea, viitoare oportunităţi care pot deveni succese şi chiar relaţiile cu cei din jur, notează storylineblog.com.

În realitate, viaţa nu este exact aşa cum şi-o planifică lumea. Însă acest lucru nu înseamnă că alternativa este adoptarea atitudinii de victimă. Aceasta de multe ori orbeşte, iar persoana respectivă nu mai vede alte orizonturi, care de altfel, pot fi chiar mai bune decât cele din trecut.

Dar ce se ascunde în spatele rolului de victimă? De cele mai multe ori, la baza lui stă nevoia de nu a asuma nicio răspundere, de a evita o posibilă vină, de a nu încerca nimic nou, de a atrage atenţia celor din jur pentru ca şi aceştia să simtă compasiune. Însă victimizarea şi autocompătimirea sunt un cancer spiritual, care în timp, face ravagii.

Tim Schurrer, sportiv şi Scott Hamilton, patinator olimpic, joacă de multe ori golf împreună. Tim a observat ceva interesant la Scott: atunci când acesta greşeşte, nu-şi permite să stea mai mult de cinci secunde supărat. Se controlează în aşa fel încât nu-şi dă voie să stăruiască în nereuşita sau greşeala lui, gândindu-se la ea.

Acest lucru l-a învăţat probabil în timpul antrenamentolor şi competiţiilor care i-au arătat că pentru a merge mai departe şi a nu fi un pierzător, trebuie să laşi în urmă cât se poate de repede frustrarea sau supărarea provocate de un insucces. Scott încearcă, însă, să înveţe din greşeli şi să-şi disciplineze mintea, pentru a fi din ce în ce mai bun şi pentru a obţine din ce în ce mai bune rezultate. Aceasta este mentalitatea de campion, cu care trebuie înlocuită cea de victimă, pentru o mai bună sănătate emoţională.