Cele mai poluate regiuni din lume

2975

Sănătatea a peste 200 de milioane de oameni din ţările cu venituri mici sau medii este pusă în pericol din cauza poluării provocate de industrie, avertizează cercetătorii de la organizaţia nonguvernamentală Blacksmith Green Cross, dedicată soluţionării problemelor cauzate de poluare. Raportul ONG-ului a descoperit care sunt cele 10 regiuni ale lumii cel mai afectate de poluarea industrială.

Richard Fuller, președintele Institutului Blacksmith, a declarat că „în raportul din acest an, menţionăm unele dintre cele mai poluate zone pe care le-am întâlnit. Dar este important de subliniat că problema este mult mai mare decât aceste 10 locuri”.

Una dintre regiunile intens afectate de poluare este Agbogbloshie, din Accra Ghana. Aici se află una dintre cele mai mari zone din Africa de Vest, de procesare a gunoiului electronic: de la televizoare și până la frigidere. Printre activităţile practicate aici se numără recuperarea materialelor folositoare din dispozitivele electronice. De exemplu, cuprul din cabluri prin arderea acestora. Însă aceste cabluri pot conţine metale grele, precum plumbul, care pot polua solul, dar totodată pot fi răspândite în atmosferă din cauza fumului produs în urma arderii. Numărul de locuitori afectaţi de poluarea industrială din regiune depășeste 40.000 de oameni și s-ar putea ridica la 250.000.

Cernobîl, Ucraina este cunoscut la nivel internaţional drept „unul dintre cele mai îngrozitoare dezastre din istorie”, după cum precizează Worst Polluted. Imediat după accidentul de la centrala nucleară, din aprilie 1986, peste 40% din Europa, dar și regiuni din America de Nord, Asia și Africa de Nord au fost contaminate radioactiv. Se estimează că evenimentul de la Cernobîl a provocat până la 4.000 de cazuri de cancer tiroidian. La nivelul solului din jurul centralei nucleare poate fi detectată astăzi o mulţime de radionuclizi, printre care și cesiu-137.

În Rusia au fost descoperite două regiuni intens poluate de activitatea industrială. Una dintre aceasta este Dzerzhinsk care a reprezentat una dintre cele mai importante zone de producţie chimică din Rusia sovietică. Tot aici erau produse și arme chimice. În 2007, orașul a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai poluat oraș din lume. Acest lucru a fost cauzat de eliminarea necorespunzătoare a circa 300.000 de deșeuri chimice, atât în Dzerzhinsk, cât și în împrejurimi, în perioada 1930-1998. Dintre acestea, 190 de tone au ajuns în apele subterane, iar o analiză a mostrelor de ape efectuată în 2007 a arătat că aceasta este contaminată cu o cantitate impresionantă de dioxine și fenol. Speranţa de viaţă în regiune s-a micșorat până la 47 de ani în cazul femeilor și 42 în cazul bărbaţilor, arată un studiu din 2006.

Celălalt oraș din Rusia intens afectat de poluare este Norilsk, unde viaţa a circa 135.000 de locuitori este pusă în pericol din cauza poluării aerului cu metale grele, dioxid de sulf și fenol. Aici sunt răspândite anual în aer circa 500 de tone de cupru și oxid de nichel, dar și două milioane de tone de dioxid de sulf. Poluarea a condus la creșterea numărului de cazuri de tumori la nivelul sistemului digestiv, la plămâni, dar și numărul îmbolnăvirilor de diverse afecţiuni respiratorii. Copiii din Norilsk se îmbolnăvesc mult mai frecvent decât copiii din regiunile vecine.

Lista celor mai poluate regiuni din lume este completată de Citarum River – Indonesia, Hazaribagh – Bangladesh, Kabwe – Zambia, Kalimantan – Indonesia, Matanza-Riachuelo – Argentina și Niger River Delta – Nigeria.