Bolnavi înainte de vreme: Copiii cu boli de adulţi

89

Medicii anunţă un dezastru ce paște sănătatea publică. Din ce în ce mai mulţi copii suferă de afecţiuni ce până recent apăreau la maturitate: diabet, obezitate, hipertensiune. Tratamentele medicamentoase care tratează aceste afecţiuni au efecte secundare pe termen lung și sunt o povară pentru sistemul de sănătate, fiind destul de scumpe.

Ultimele noutăţi despre această tendinţă vin din partea cercetătorilor de la Harvard care au aflat că din ce în ce mai mulţi copii și adolescenţi suferă din cauza tensiunii arteriale ridicate. Studiul publicat în jurnalul medical Hypertension indică spre o creștere cu 27% a copiilor cu vârste între 8 și 17 ani care au această problemă, comparativ cu situaţia de acum 30 de ani. Copiii nu au fost diagnosticaţi cu hipertensiune, ci cu tensiune prea ridicată pentru grupa lor de vârstă, care mai târziu s-ar putea transforma în hipertensiune.

Rezultatele acestui studiu sunt printre cele mai recente care indică semne ale instalării unor afecţiuni cronice la copii și adolescenţi, care altă dată ar fi apărut doar la adulţi. La începutul acestui an, Academia Americană de Pediatrie a publicat primul ghid de instrucţiuni pentru tratarea copiilor care suferă de diabet de tip 2, un lucru care acum 10 ani părea de neimaginat. Dacă diabetul de tip 1, în care corpul nu reuşeşte să producă destulă insulină, era de mai mult timp întâlnit și la copii, cel de tip 2 era o raritate, el apărând de obicei mai târziu în viaţă, după vârsta de 40 de ani. Ghidul a apărut ca o necesitate, medicii pediatri neștiind cum să trateze diabetul de tip 2, deoarece era o boală a adulţilor. „Când făceam rezidenţiatul nu am învăţat mare lucru despre obezitate și diabet de tip 2. Foarte rar era un caz de diabet de tip 2 la copii. Acum asta este norma. Acum vedem tot timpul această boală la copii și adolescenţi", a declarat Dr. Dyan Hes, medic pediatriu și specialist în obezitate, pentru Time.

Care este factorul care determină apariţia acestor boli atât de devreme? Obezitatea joacă un rol foarte important în multe dintre aceste afecţiuni, de la diabet, la tensiune ridicată și probleme cu încheieturile. Lista mai mare a simptomelor și afecţiunile pe care doctorii le descoperă la copii în ziua de azi include prediabet, astm, apnee în somn, dureri articulare și inflamarea creierului cauzată de obezitatea morbidă. Obezitatea a atins cote alarmante și în Marea Britanie, unde numărul cazurilor de obezitate în rândul copiilor a crescut de patru ori în doar 10 ani. Dacă în anul 2000, aceste cazuri se ridicau la 872, numărul acestora a crescut în 2009 la 3.806. Cele mai frecvente motive pentru spitalizare au fost dificultăţile respiratorii şi diabetul. De-a lungul acestei perioade, în jur de 21.000 de pacienţi cu vârste între 5 şi 19 ani au fost supuşi unui tratament pentru această afecţiune. Nici România nu o duce deloc bine la acest capitol. În anul 2012 se afla pe locul 3 în Europa în topul ţărilor cu supraponderabilitate infantilă. În ultimii 8 ani, statisticile arată că numărul copiilor obezi din ţara noastră s-a dublat, ajungându-se la peste 12.000 de cazuri aflate în actele medicilor. Cei mai mulţi, adică aproape 11.000, provin din mediul urban.

Profesorul dr. Constantin Dumitrache de la Spitalul I. C Parhon din Bucureşti evidenţiază că obezitatea infantilă este cauzată de un program de viaţă incorect. Părinţii, foarte ocupaţi cu serviciul, nu le oferă copiilor un program de viaţă sănătos, dar sunt și mulţi adulţi care nu cunosc normele de conduită pentru o viaţă sănătoasă. Aceeaşi opinie o împărtăşeşte şi profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. El afirmă că, în România, mediul familial nu este un exemplu bun pentru copii.

Pentru a trata obezitatea și toate afecţiunile legate de ea, din ce în ce mai mulţi copii cu vârste mici încep tratamente medicamentoase pe perioade lungi de timp, iar consecinţele medicale pe termen lung ale acestui fenomen îi îngrijorează pe medici. „Foarte multe dintre aceste tratamente au efecte secundare rele. În plus, sunt scumpe și deci o povară pentru sistemul de sănătate și pentru părinţi. Acum copiii încep să meargă la cardiolog și la ortoped pentru probleme articulare," declară îngrijorată Dr. Pamela Singer, medic pediatru.

Dacă obezitatea ţine de factori genetici, biologici și psihologici, ea depinde și de factori ce ţin de stilul de viaţă. Un mod de viaţă ce presupune obiceiurile alimentare proaste, mâncatul în exces şi lipsa exerciţiului fizic este o cale sigură pentru ajungerea la supraponderabilitate.