Ce se întâmplă cu copiii când două mame se despart

805

Curţile de judecată au mari dileme de rezolvat când vine vorba despre custodia copiilor din cuplurile homosexuale. Un caz recent din Statele Unite demonstrează că legalizarea căsătoriilor homosexuale are mai multe consecinţe care nu au fost luate în considerare și la care acum trebuie găsite soluţii.

Lisa Limberis și Sabrina Havens au locuit împreună din anul 2000 și nu s-au căsătorit niciodată, pentru că în statul Colorado, unde locuiesc cele două, legalizarea căsătoriilor homosexuale s-a făcut recent. După încercări eșuate de a face un copil prin inseminare artificială, Sabrina a rămas însărcinată în urma unei aventuri cu un bărbat, apropiat al familiei, dar i-a spus Lisei că a rămas însărcinată tot prin inseminare.

În 2008 s-a născut copilul, care nu a avut trecut pe certificatul de naștere niciun tată, întrucât bărbatul nu a vrut să facă parte din viaţa lui. Copilul a primit numele de familie al Lisei și au trăit toţi trei tot în casa Lisei, cele două mame având roluri egale în creșterea copilului.

În 2011 însă cuplul s-a destrămat și nu într-un mod amiabil. Toate lucrurile au ieșit la iveală și Sabrina nu i-a mai dat voie Lisei să facă parte din viaţa copilului. Avocaţii ei au argumentat că acesta avea deja doi părinţi biologici și că nu mai poate avea încă unul, conform legii.

Lisa nu a avut nimic de argumentat până când tatăl copilului nu a declarat că se dezice de orice drepturi părintești și, astfel, curtea de justiţie a admis-o pe Lisa ca mamă a copilului, deși în doi ani de zile cât a durat procesul nu își mai văzuse copilul niciodată. „Dacă acesta ar fi un film, s-ar încheia cu o scenă în care se deschide portiera unei mașini, iar un copil de 5 ani, confuz, este condus să își întâlnească încă o mamă pe care cel mai probabil nu o recunoaște", scrie Time.

Una dintre consecinţele schimbării definiţiei tradiţionale a căsătoriei este că instituţiile trebuie de acum încolo să se gândească mai profund și la ce înseamnă să fii părinte. Colorado este unul dintre puţinele state care a avut de înfruntat această problemă, dar, de când nici căsătoria și nici divorţul nu mai sunt apanajul cuplurilor heterosexuale, și alte state se vor lovi curând de această dificultate. În cazul de faţă, Lisa nu avea nicio legătură biologică cu copilul, nu avea niciun statut marital și fusese mai mult absentă decât prezentă în viaţa acestuia. Tot ce a avut a fost puţin timp petrecut împreună și o dorinţă puternică de a rămâne în viaţa copilului.