Cine strânge bani pentru orfanii din România?

56

O femeie în vârstă de 84 de ani din Cornish, Marea Britanie, a venit de curând în România într-o acţiune umanitară, împreună cu White Cross Mission. Ce a văzut a îngrozit-o și s-a întors degrabă acasă pentru a lansa un apel de strângere de fonduri pentru orfelinatele din România.

White Cross Mission a venit prima dată în România în 1991, pentru a oferi asistenţă copiilor internaţi în instituţii psihiatrice. După 20 de ani, ea susţine că nu s-a schimbat mai nimic în bine, relatează BBC.

Ceea ce a îngrozit-o a fost starea deplorabilă a echipamentelor. În subsolul orfelinatului a descoperit „o spălătorie plină de aşternuturi şi haine murdare şi ude, precum şi o chiuvetă mare de haine ce urmau a fi spălate de mână". Asta pentru că din cele 6 mașini de spălat vechi de 12 ani, doar două mai mergeau. Nici vorbă de bani pentru a le înlocui pe cele stricate.

Femeia s-a întors în Marea Britanie și a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru repararea maşinilor de spălat stricate. Ea speră să strângă banii până în septembrie, când White Mission şi-a planificat următoarea vizită în România.

Tot o anchetă a jurnaliștilor de la BBC arăta în 2009, că orfanii din instituţiile din România sunt în continuare supuși la abuzuri și sunt ţinuţi în condiţii îngrozitoare. Jurnaliștii au ales niște cazuri deosebit de îngrijorătoare, în care arătau câte zece copii înghesuiţi în cameră, care zac legaţi de pat, pe saltele care putrezesc, în propriile fecale. Angajaţii centrului nu știau nici câţi ani au copiii nou-veniţi, sau dacă suferă de vreo boală.

Autorităţile române au anunţat, în răspuns la ancheta BBC, că orfelinatele prezentate nu reprezintă situaţia din întreaga ţară și că două dintre instituţiile vizitate de jurnaliști se vor închide în următorii trei ani.