O nouă misiune internaţională a fost trimisă în spaţiu

59

Caspula Soyuz se îndreaptă spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) cu trei astronauţi la bord, un rus, un japonez și o americancă, care va prelua conducerea ISS în septembrie.

Racheta care a lansat nava Soyuz TMA-05M a decolat din Kazahstan duminică dimineaţa, fără probleme. La bord se află astronautul NASA Sunita Williams, rusul Yuri Malenchenko şi japonezul Akihiko Hoshide.

Expediţia a început la 37 de ani de la prima misiune spaţială internaţională, realizată de SUA şi Rusia, care a pus bazele parteneriatului internaţional și a dus la construirea Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Expediţia 32, cum este numită misiunea, va dura patru luni de zile și va include efectuarea de numeroase experimente ştiinţifice, lucrări de întreţinere a staţiei, dar şi „plimbări" în spaţiu (activităţi extravehiculare). În fiecare săptămână vor fi alocate 35 de ore pentru lucrări de cercetare, informează MSNBC.

Cei trei astronauţi se vor alătura actualul echipaj al staţiei format din Gennady Padalka şi Sergei Revin din Rusia şi astronautul NASA Joe Acaba. Din septembrie Williams îl va înlocui pe Padalka, devenind cea de-a doua femeie comandant al ISS.