Copiii americani, îndopaţi cu medicamente antipsihotice

142

La una dintre trei consulaţii, medicii psihiatrii americani prescriu medicamente antipsihotice copiilor, la o rată care a crescut de trei ori, faţă de cum era în anii 1990.

Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Columbia din New York (SUA) şi citat de Reuters, aproximativ 90% dintre antipsihoticele prescrise de către medici între 2005 şi 2009, au fost recomandate pentru cu totul alte motive decât cele aprobate de Administraţia americană pentru Hrană şi Medicamente (FDA).

Cercetătorii spun că această creştere în prescrierea medicamentelor antipsihotice se datorează faptului că medicii le recomandă pentru tratarea unor comportamente disruptive, precum deficitul de atenţie, deşi aceste afecţiuni nu sunt tratabile cu antispihotice. Medicamentele aprobate pentru schizofrenie, autism şi bipolaritate, sunt din ce în ce mai des prescise copiilor care suferă de ADHD, conform RT.

Studiile efectuate până în prezent au sugerat că aceste medicamente pot provoca creştere în greutate, risc ridicat de diabet, nivele crescute de colesterol şi trigliceride la adulţii cu schizofrenie. Olanzapina şi Quetiapina au fost asociate cu luarea în greutate, în special la femei. Olanzapina a mai fost asociată şi cu reducerea nivelului de colesterol HDL (colesterolul „bun") şi mărirea dimensiunii taliei. Cercetătorii de la Universitatea Vanderbilt au realizat un studiu, în urma căruia au concluzionat că pacienţii care primeau antipsihotice aveau un risc de două ori mai mare de a deceda din cauza unei deficienţe cardiace decât persoanele care nu luau antipsihotice.