Copiii subnutriţi devin adulţi cu personalităţi alterate

138

Efectele foametei la copii sunt de mai lungă durată decât se credea înainte. Cercetătorii au descoperit că subnutrirea în copilărie poate schimba personalitatea la maturitate.

Studiind persoane din Barbados care au suferit de foame când erau copii, cercetătorii au descoperit că acestea erau mai anxioase, mai ostile și puţin interesate de experimentarea unor lucruri noi decât adulţii care nu au fost subnutriţi ca și copii.

Studiul publicat în revista Journal of Child Psychology and Psychiatry a fost realizat de către cercetătorii de la Universitatea Harvard pe 77 de copii, născuţi între 1967 și 1972, care au fost spitalizaţi pentru subnutriţie severă pe când aveau doar șapte luni.

Copiii au fost introduși într-un program de prevenire și tratare a subnutriţiei în Barbados, fiind monitorizaţi până la vârsta de 12 ani. Niciunul dintre copii nu a mai suferit de foame după ce a intrat în program. Deși dezvoltarea lor a fost afectată, până la vârsta adolescenţei au putut să recupereze și să ajungă la un nivel de dezvoltare normal. Acest grup de copii a fost comparat cu alţi 57 de copii de acceași vârstă și de același sex care nu au suferit de foame.

Până la vârsta de 40 de ani, cele două grupe s-au dezvotat diferit în ceea ce privește personalitatea. Copiii subnutriţi au dezoltat o tendinţă puternică de a se concetra pe emoţii negative, de a fi anxioși. De asemenea, nu aveau acceași capacitate de organizare și urmare a unui plan, ca ceilalţi, și erau mult mai puţin sociabili și dispuși să încerce lucruri noi, scrie Time.

„O nutriţie săracă în copilărie pare să îi predispună pe oameni la devoltarea unei persoanlităţi dubioase, pline de ostilitate faţă de cei din jur", a exlicat pentru Science News profesorul de psihologie Andrew Raine, care nu a fost asociat în acest studiu.