Două cazuri ce implică copii transsexuali din Statele Unite au suscitat atenţia presei în această săptămână şi au adus în problemă felul în care societatea, dar mai ales şcolile, ar trebui să se comporte faţă de aceşti copii. Ce toaletă ar trebui să folosească? Cum ar trebui să i se adreseze profesorii şi colegii? Unde este linia dintre corectitudine şi discriminare?

Primul caz este cel al lui Coy Mathis, un băiat în vârstă de şase ani care se identifică ca fată şi în acest fel a şi fost crescută de către familie.

Cât timp era la grădiniţă, folosea toaleta fetelor fără nicio problemă, dar când a ajuns în clasa întâi, directorul a cerut o întâlnire cu părinţii pentru a discuta despre această problemă. Din cauză că nu există nicio regulă în scris privind aceste cazuri, directorul a propus ca Coy să folosească toaleta băieţilor, pe cea a personalului sau pe cea pentru copiii bolnavi. Părinţii nu au fost de acord cu asta, din cauză că ar fi ca un stigmat pentru copilul lor, singurul obligat să folosească o baie diferită.

Fundaţia Transgender Legal Defense and Education a depus o plângere civilă din partea familiei împotriva şcolii. Totuşi, până la soluţionarea cererii, băiatul a fost educat acasă, din cauză că părinţilor le era teamă că va fi batjocorită de colegi.

Reprezentaţii şcolii au argumentat că sunt îngrijoraţi că atunci când corpul lui Coy se va dezvolta, în mod sigur alţi părinţi de fete nu s-ar simţi deloc confortabil dacă ar folosi în continuarea toaleta fetelor. Au fost de acord să o considere fată, dar cred că au procedat foarte corect şi rezonabil şi cu respect faţă de familie. Părinţii însă o consideră discriminare, iar cazul lui Coy va fi primul care să ceară schimbarea restricţiilor pentru toalete, sub legea anti-discriminarea a statului Colorado.

Cititorii CNN au reacţionat la această poveste cu o mulţime de întrebări şi comentarii, mulţi insistând că fata este prea mică pentru a înţelege măcar diferenţele de gen. „Îmi aduc aminte că aveam nouă ani şi ajutam la creşterea mai multor nepoţi, băieţi şi fete. Unul dintre ei voia să fie o maşină de pompieri şi toată ziua fugea prin casă făcând zgomote de maşină. Doi dintre băieţi obişnuiau să se îmbrace în rochii de fete, dar la sfârşitul zilei părinţii luau deciziile pentru ei," a scris un cititor.

În al doilea caz, Universitatea Baptistă din California a fost dată în judecată de către un student transsexual care a fost exmatriculat pentru că pretinde „în mod fals" că este femeie. Avocaţii studentului Domaine Javier au explicat pentru Christian Post că drepturile sale au fost încălcate de către o universitate care nu se poate folosi de statutul său de instituţie religioasă pentru a face acest lucru.

„Domaine nu a minţit în privinţa identităţii sale. Ea se identifică ca femeie. Şi se identifică şi ca un creştin. Universitatea este deschisă publicului, indiferent de religie şi nu are nicio politică în ceea ce priveşte persoanele transsexuale. Domaine a respectat regulile universităţii şi trebuia tratată ca orice alt student," susţine avocatul Paul Southwick.

În urma exmatriculării, Domaine a suferit din punct de vedere economic, după ce a pierdut bursele oferite de universitate.

Ceea ce arată cele două cazuri este faptul că există o problemă, din ce în ce mai întâlnită, la care nimeni nu se gândeşte şi nimeni nu are un răspuns. Cum să ne purtăm, ca societate, ca instituţii, ca oameni, faţă de copiii transsexuali? Un raport publicat în februarie 2012 în revista Pediatrics avertizează că un număr din ce în ce mai mare de copii şi adolescenţi americani se declară transsexuali și aleg să facă tratamente de schimbare de sex.