Demenţa ar putea fi provocată de stres

214

Fundaţia Alzheimer's Society din Marea Britanie urmează să investigheze 140 de persoane care prezintă simptome reduse de dizabilitate cognitivă, sau „pre-demenţă", pentru a putea analiza modalitate în care stresul le afectează boala.

Studii anterioare au indicat existenţa unei corelaţii între acumularea stresului şi creşterea riscului de dezvoltare a bolii Alzheimer, scrie BBC.

Un studiu efectuat pe 1.500 de femei, pe o perioadă de 35 de ani a descoperit că riscul de demenţă este cu 65% mai mare în cazul femeilor care au declarat că au trecut prin mai multe perioade de stres în perioada vârstei mijlocii, decât cele care au spus că nu au fost stresate.

Cercetători scoţieni au concluzionat, în urma unor experimente efectuate pe animale, că explicaţia ar putea-o constitui hormonii eliberaţi de corp ca răspuns la stres. Este posibil ca aceştia să blocheze anumite funcţii ale creierului.

„Doliul sau experienţele traumatice – poate chiar o experienţă precum mutarea cu locuinţa – pot fi factori potenţiali" pentru declanşarea Alzheimerului, a declarat prof Clive Holmes, de la Universitatea din Southampton, care va coordona studiul.

Cercetătorii vor să afle dacă medicamentele folosite în tratamentele psihologice nu ar putea fi eficiente şi în tratarea bolii Alzheimer. „Ne uităm la două aspecte ale eliberării de stres – aspectul fizic şi aspectul psihologic – şi felul în care organismul răspunde la această situaţie" a conchis Holmes.