După 36 de ani de căutări, o bunică își întâlnește nepotul. Estela Carlotto şi-a împlinit visul de a-şi găsi nepotul răpit în timpul dictaturii militare argentiniene.

Probabil aceasta este una dintre ştirile pozitive ale anului în Argentina. Estela Carlotto, preşedinta asociaţiei Abuelas de Plaza de Mayo, şi-a găsit nepotul sechestrat în timpul dictaturii militare, după aproape 4 decenii de căutare. Pentru cei care se află în aceeaşi situaţie cu ea, găsirea unui membru al familiei este una dintre ţintele pentru care se luptă înainte de a închide ochii pentru ultima dată.

„Cum poţi iubi pe cineva pe care nu-l cunoşti, fără a şti ce simte, de ce râde sau de ce suferă? Încerc să-mi imaginez chipul tău, gura, ochii, gesturile tale. Te-ai născut la data de 26 iunie 1978, de 32 de ani te numeşti Guido şi mi-e dor de tine,” spunea Estela cu patru ani în urmă, conform BBC. Săptămâna aceasta suspinele familiei Carlotto au fost de fericire, atunci când s-a alăturat altor 100 de persoane care i-au regăsit pe cei dragi după mulţi ani, datorită eforturilor depuse de Asociaţia Abuelas.

Laura, fiica Estelei, aparţinea unei gherile urbane numite Los Montoneros. La vârsta de 20 de ani, a fost arestată, sechestrată (potrivit mamei sale), iar în anul 1977 a intrat în închisoare. La acel moment era însărcinată în 2 luni şi jumătate. „O femeie care a fost eliberată prin luna aprilie 1978 a avut curajul să ne spună că Laura era însărcinată în şase luni, că abia aştepta venirea acelui copil pe lume şi, dacă acesta avea să fie băiat, urma să-i pună numele bunicului ei, Guido”, povestea Estela într-un interviu preluat de internacional.elpais.com.

La data de 26 iunie 1978, fiica Estelei l-a născut pe Guido, într-un spital militar. La câteva ore după naştere, a fost nevoită să se întoarcă în celulă, fără fiul ei. Două luni mai târziu, a fost executată şi de-abia în anul 1985 rămășiţele au fost exhumate şi identificate, notează edition.cnn.com. Dictatura militară i-a furat Estelei bucuria vieţii, fiica şi nepotul, dar nu a reuşit să-i fure speranţa de a-şi întâlni nepotul cândva. Acum acesta are 36 de ani, se numeşte Ignacio Hurban şi este directorul unei şcoli de muzică din oraşul Olavarria. În urma probelor ADN s-a stabilit că Ignacio Hurban face parte din familia Carlotto.

Nepotul Estelei este persoana numărul 114 care a fost găsită şi identificată de la încheierea regimului militar argentinian până acum, dar organizaţia Abuelas crede că ar mai fi câteva sute de persoane de găsit. „Astăzi, în Argentina, toţi suntem bunici şi toţi suntem nepoţi”, spunea Nicolás Gil Lavedra, prieten al familiei şi regizorul filmului despre viaţa şi lupta familiei Carlotto, Verdades Verdaderas.

În anul 2012, Jorge Videla a fost condamnat la 50 de ani de închisoare, iar Reynaldo Bignone la 15 ani pentru furtul sistematic de copii ai militanţilor de stânga, care au fost arestaţi, torturaţi şi asasinaţi.

Pentru Estela şi cei care simt împreună cu ea, găsirea acestui nepot reprezintă o victorie în plus. „Mai sunt multe de făcut şi trebuie să continuăm căutările, pentru că şi alte bunici vor să simtă ce am simţit eu astăzi. Pentru că ceea ce îmi doream eu este să nu mor fără a putea să-l îmbrăţişez. Şi în sfârşit voi putea face acest lucru.”

Procesul de căutare şi identificare nu este deloc uşor. De mult ori, chiar dacă persoanele căutate au dubii cu privire la originile lor şi ar vrea să facă cercetări în acest sens, nu o fac din teama de a nu crea probleme celor care i-au crescut şi le-au oferit un cămin. În prezent, asociaţia Abuelas de Plaza de Mayo are 85 de sedii în Argentina şi 150 de angajaţi. Cu toate că au fost găsite până acum 114 persoane, încă mai au de rezolvat aproximativ 400 de cereri.

Până atunci însă, data de 5 august 2014 rămâne în istorie ca fiind încă o victorie asupra trecutului negru al Argentinei şi o rază de speranţă pentru bunicile care merită o îmbrăţişare caldă din partea nepoţilor.

Foto: captură YouTube