2012: Se deschide noua Bibliotecă Naţională a României

20

Noul sediu al Bibliotecii Naţionale a României (BNR) a fost inaugurat joi în prezenţa premierului Emil Boc şi a ministrului culturii, Kelemen Hunor. Accesul publicului va fi permis însă abia din luna ianuarie, urmând ca sălile de lectură să fie deschise în primăvara lui 2012.

Situată pe Bulevardul Unirii, vizavi de Tribunalul Bucureşti, noua Bibliotecă Naţională a României este un spaţiu modern, care promite să devină un simbol al oraşului. Clădirea găzduieşte 14 săli de lectură, 6 săli de conferinţă, spaţii de expoziţie, cafenele, librării, spaţii tehnice, precum şi numeroase depozite, unde se vor ţine cele 12 milioane de cărţi.

„Multă lume confundă Biblioteca Naţională cu o bibliotecă publică. Noi îndeplinim un rol patrimonial de conservare, arhivare, păstrare pentru generaţiile viitoare a ceea ce a creat intelectual un popor şi a fixat în formă tipărită. Această activitate reprezintă 80% din activitatea pe care o desfăşoară Biblioteca Naţională. Restul rămân activităţi în care noi suntem complementari cu alte tipuri de biblioteci", a declarat Elena Tîrziman, director al instituţiei.

Sursa: Agerpresevz.ro