Anul 2014, văzut acum 5 decenii prin ochii lui Isaac Asimov

175

În anul 1964, scriitorul și biochimistul Isaac Asimov semna un articol pentru The New York Times în care își imagina cum va arăta lumea în viitor, peste jumătate de secol. Astăzi, în 2014, suntem martorii împlinirii unei părţi semnificative din predicţiile sale.

„Un gând care îmi trece prin minte este că oamenii vor continua să se îndepărteze de natură, în scopul de a crea un mediu care li se va potrivi mai bine. Până în 2014, panourile electroluminiscente vor fi utilizate la scară largă", scria Asimov în urmă cu 50 de ani. Acest tip de panouri este folosit astăzi pentru producerea unor bunuri precum monitoarele calculatoarelor, televizoarele sau ecranele folosite pentru publicitate.

În plus, îndepărtarea de natură este sugerată și de cercetările anterioare care au scos în evidenţă faptul că televizorul ajunge să ne consume ore preţioase în fiecare zi. Românii, de exemplu, petrec, în medie, circa 5 ore și jumătate pe zi privind la televizor, potrivit estimărilor institutului francez Médiamétrie.

„Gadgeturile vor continua să scutească oamenii de treburi plictisitoare", precum prepararea cafelei de dimineaţă sau a micului dejun, își imagina Asimov. Chiar dacă nu dispunem încă de un robot care să ne pregătească mesele zilnice, predicţia omului de știinţă nu e departe de adevăr. Astăzi, de exemplu, unele cafetiere sau espressoare pot fi setate pentru a te „întâmpina" cu o cafea proaspătă la ora stabilită de tine, ori o pot pregăti printr-o simplă apăsare a unui buton, iar anumite aparate de făcut pâine pot fi setate astfel încât să pregătească preparatul la ora indicată. De asemenea, Asimov nu se înșela nici atunci când preconiza că vom trăi într-o lume în care vom dispune de o mulţime de feluri de mâncare parţial preparate deja, care pot fi ţinute la rece și pregătite cu ușurinţă spre a fi servite.

„Roboţii nu vor fi nici ceva obișnuit și nici foarte buni în 2014, dar vor exista". Și într-adevăr există. De exemplu, experţii de la Boston Dynamics au conceput un robot care poartă numele BigDog, cântărește nu mai puţin de 108 kilograme, are aproape un metru lungime și puţin peste jumătate de metru înălţime. Mașinăria se poate deplasa, poate căra încărcături grele și, de asemenea, se poate căţăra. Și experţii de la Alderbaran Robotics și MIT au proiectat roboţeii Nao care au devenit celebri în urma sincronului care imită celebrul dans din melodia Thriller a lui Michael Jackson.

„Desigur, aparatele din 2014 nu vor avea cabluri electrice, pentru că ele vor fi alimentate de baterii de lungă durată". Telefoanele mobile, laptopurile și o mulţime de alte gadgeturi de care dispunem astăzi rulează pe bază de baterii și nu ne ţin, neapărat, legaţi cu un fir de o priză. Ce-i drept, nu toate aparatele moderne de astăzi respectă predicţia făcută de Asimov.

Cu mare acurateţe, biochimistul a descris ceea ce noi astăzi cunoaștem drept smartphones, un dispozitiv prin care „poţi vedea și totodată auzi persoana căreia i-ai telefonat". Mai mult decât atât, Asimov a intuit și o altă utilizare a acestui gadget – faptul că prin intermediul său putem explora o serie de documente, de la cărţi și pasaje text, până la fotografii.

Nu toate profeţiile enunţate de Asimov în urmă cu jumătate de secol sunt corecte. De exemplu, omul de știinţă evalua populaţia mondială la circa 6.500.000.000 oameni. Numărul de persoane care populează însă planeta a trecut de acest prag, depășind 7 miliarde de oameni. De asemenea, expertul era de părere că „omenirea va avea de suferit grav din cauza bolii plictiselii", însă acest lucru nu pare atât de aproape de adevăr, judecând după multitudinea de activităţi la care oamenii pot apela în momentele de răgaz, de la navigarea pe internet, folosirea gadgeturilor și aparatelor electronice moderne care dispun de o mulţime de aplicaţii și funcţii, până la participarea la evenimente culturale, sociale sau religioase care se petrec în fiecare zi.

Niciun articol afișat