Părinţii care le citesc zi de zi copiilor încă de la o vârstă fragedă le oferă un mare avantaj mai târziu în viaţă, susţin experţii de la Academia Americană de Pediatrie.

„Cărţile sunt un instrument util, dar vrem în același timp ca părinţii să înţeleagă că acţiunea de a le citi copiilor este atât de puternică, deoarece copiii își consideră părinţii ca fiind cei mai importanţi oameni din lume”, a declarat dr. Pamela High, principala autoare a raportului.

Părinţii care le citesc copiilor de timpuriu creează astfel o conexiune cu aceștia. Legătura părinte-copil este extrem de importantă pentru dezvoltarea socială și emoţională a micuţului, dar și pentru sporirea abilităţilor cognitive și de limbaj.

Studiile au arătat că acţiunea de a le citi copiilor de la o vârstă fragedă contribuie la dezvoltarea gradului de alfabetizare a acestora, dar și a interesului de a citi pe cont propriu. Aceste elemente pot crește competenţa de a citi, un factor care poate prezice, încă de când copilul este în clasa a treia, atât șansele de a termina liceul, cât și de a avea o carieră de succes, potrivit experţilor.

O altă metaanaliză, efectuată de Center for Early Literacy Learning, a arătat că efectele benefice ale acţiunii de a le citi copiilor sunt mai puternice dacă iniţiativa este luată mai devreme și este aplicată mai mult timp. Influenţa pozitivă a cititului asupra copilului poate fi observată în creșterea abilităţii de exprimare și receptare a limbajului.

Cu toate astea, studiile au arătat că cea mai bună metodă de expunere a copilului la limbaj este prin relaţionarea în plan real cu un alt individ. În schimb, mesajele verbale transmise prin intermediul televizorului nu aduc aceleași beneficii, punctează NPR.