Cine sunt cei mai culţi europeni și cât de culţi sunt românii?

164

Comisia Europeană și Directoratul General pentru Educaţie și Cultură au coordonat un sondaj despre accesul și participarea cetăţenilor europeni la activităţile culturale, ale căror concluzii au fost publicate în această lună în studiul „Eurobarometru 399".

Cea mai comună formă de participare la o activitate culturală printre europeni este urmărirea unui program cultural la TV sau radio, 72% dintre europeni făcând asta cel puţin o dată în ultimele 12 luni. Următoarea activitate cea mai comună este cititul unei cărţi (68%), pe când baletul, dansul sau opera sunt activităţile culturale ce prezintă cel mai puţin interes.

Din anul 2007, s-a înregistrat un declin general în ceea ce privește participarea la majoritatea activităţilor. Respondenţii din nordul Europei sunt cei mai activi din punct de vedere cultural, 90% dintre suedezi, 86% dintre olandezi și 82% dintre danezi spunând că au citit cel puţin o carte în ultimul an. Prin contrast, ţările din sudul și estul Europei se îndeletnicesc cel mai puţin cu activităţile culturale, doar 51% dintre români și 50% dintre greci au citit o carte în ultimul an, sub media europeană de 68%.

Principalele motive pentru „apatia culturală" sunt lipsa de interes și lipsa de timp. Cu toate astea, în anumite ţări din Europa de Est, printre care România, Bulgaria, Ungaria, Grecia, Spania etc. Un motiv important este și lipsa banilor și calitatea proastă a programelor, în special în România, notează studiul.

Primele ţări în topul activităţilor culturale

Programe culturale la TV sau radio- SuediaCitit- SuediaMers la cinema- DanemarcaVizitarea unui monument istoric- SuediaVizitarea unui muzeu- SuediaMers la concert- SuediaMers la teatru- Suedia și FranţaMers la balet, dans sau operă- SuediaMers la bibliotecă- Suedia

Ultimele ţări în topul activităţilor culturale

Programe culturale la TV sau radio- GreciaCitit- PortugaliaMers la cinema- RomaniaVizitarea unui monument istoric- GreciaVizitarea unui muzeu- GreciaMers la concert- PoloniaMers la teatru- PortugaliaMers la balet, dans sau operă- PortugaliaMers la bibliotecă- Cipru