Lecţia de jurnalism, cu Denzel Washington

2546

Actorul american Denzel Washington a oferit publicului larg o lecţie-fulger de jurnalism, într-un răspuns scurt la întrebarea unui reporter Washington Post.

Aceasta îl întrebase cum califică faptul că pe internet s-a viralizat o știre despre el, potrivit căreia, deși se declarase în favoarea lui Hillary Clinton, ulterior și-ar fi schimbat opţiunea politică, girându-l pe Donald Trump. Iată transcrierea dialogului dintre cei doi:

– Aţi fost personajul principal al unei știri false…

– Da, așa-i. Cum ziseseră? Că am candidat pentru președinţie? Nu, că am votat pe cineva anume și apoi m-am răzgândit…

– Cum vă raportaţi la știrile false? Vă afectează în vreun fel?

– Dacă nu citești știrile, ești neinformat. Dacă le citești, ești dezinformat.

– Și-atunci ce să faci?

– Asta e marea întrebare! Care este efectul pe termen lung al excesului de informaţie? Unul dintre efecte este nevoia de a fi primul. Nu mai este nevoia de a transmite adevărul. Deci, iată ce responsabilitate uriașă aveţi cu toţii! Aceea de a spune adevărul! Nu doar să fiţi primii, ci să spuneţi adevărul! În societatea în care trăim contează cine e primul. Cui îi mai pasă de adevăr? „Să-l aruncăm în arena publică! Nu contează pe cine rănește, pe cine distruge, dacă e adevărat sau nu. Doar spune public! Vinde!” Devii bun la orice exersezi. Inclusiv la diseminarea mizeriilor.