Malala a pierdut Nobelul. A câștigat Premiul Saharov

25

Malala Yousafzai, tânăra pakistaneză care are favorită pentru câștigarea Premiului Nobel pentru Pace din acest an, a pierdut în favoarea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, dar a câștigat în schimb Premiul Saharov, oferit de Parlamentul European.

Printre nominalizaţii la Premiul Saharov mai erau Edward Snowden, cel care a dat în vileag operaţiunea de spionaj global derulată de Statele Unite, trei prizonieri politici din Belarus: Ales Bialatski, Eduard Lobau și Mykola Statkevich, dar și oligarhul rus Mikhail Khodorkovsky, care a fost și el condamnat la închisoare, în urma unui „proces politic".

Malala va primi o sumă de 50.000 de euro pe 20 noiembrie, ca valoare monetară a acestui premiu, ocazie cu care va ţine un discurs în faţa parlamentului european. Discursul său va veni la doar o lună după cel al lui Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel, care a câștigat premiul Saharov în 1990, dar a stat în arest la domiciliu 20 de ani, până anul trecut.

Premiul pentru „gândire liberă” oferit de Uniunea Europeană este numit după Andrei Sakharov, om de știinţă și dizident al fostei Uniuni Sovietice, care e murit în 1989, conform EuObserver.