„Sfârșitul sclaviei a adus foametea şi moartea a milioane de americani negri”

2254

Sfârşitul sclaviei în Statele Unite a dus la anarhie şi la moartea a sute de mii de americani negri, scrie profesorul Downs Jim în cartea sa „Bolnav din cauza libertăţii" – o istorie revizuită a Războiului Civil, potrivit DailyMail.

În locul acordării unui moment glorios de libertate pentru foştii sclavi, Declaraţia de Emanicipare a negrilor, din timpul preşedintelui Abraham Lincoln, a condamnat milioane de oameni la o viaţă de boală şi de foamete, explică istoricul Downs Jim, în cartea sa.

Profesorul Downs dezvăluie că sclavii eliberaţi au fost supuși ameninţării focarelor de holeră şi de variolă, în încercarea lor de a începe o nouă viaţă pentru ei înşişi şi că mii de oameni au murit de foame, ironia fiind că viaţa de după trecerea la libertate a adus cu sine condiţii de viaţă mult mai nefavorabile decât cele din perioada de sclavie.

Scriind despre perioada anilor 1862 – 1870, profesorul Downs susţine că un milion dintre cele patru milioane de foști sclavi eliberaţi prin ordinul executiv al lui Lincoln, din anul 1863, au murit ori s-au îmbolnăvit. Acest număr include cel puţin 60.000 de oameni care și-au pierdut viaţa într-o epidemie de variolă, care a început la Washington şi s-a răspândit în sud, când americanii de culoare  și-au părăsit casele pentru a găsi de lucru.

Downs susţine că aceasta a fost „cea mai mare criză biologică a secolului XIX", însă nu a putut fi recunoscută atunci, deoarece nu se potrivea cu perspectiva optimistă asupra Războiului Civil, în timpul căruia lupta dintre Nord şi Sud avea la bază drepturile date de Dumnezeu.

„Suntem aproape să sărbătorim 150 de ani de mişcare de la sclavie la libertate, dar sute de mii de oameni nu au supravieţuit acestei mişcări," a declarat Downs pentru New York Times.

Cartea profesorului Downs dorește să prezinte publicului o imagine completă privind această perioadă, fără a critica Declaraţia de Emancipare, pe care el însuși o privește drept o adevărată valoare morală.

„Am fost singur cu aceşti oameni în arhive. Am responsabilitatea de a transmite poveştile lor”, a afirmat profesorul Downs.