Verdictul psihologilor: Expoziţia „The Human Body” nu e adecvată oricărei vârste

54

Expoziţia „The Human Body" de la Muzeul Grigore Antipa a iscat multe controverse, în special după ce ministrul Educaţiei a declarat că nu și-ar lăsa copiii să o vadă, o declaraţie care a fost interpretată ca o interdicţie de către profesorii care vroiau să își ducă elevii la expoziţie, în săptămâna „școala altfel".

Astfel, pe 29 martie, ministerul Educaţiei a solicitat inspectoratelor şcolare ca decizia de vizitare a expoziţiei să se ia în Consiliile de Administraţie ale şcolilor şi cu acordul scris al părinţilor. De asemenea este recomandat ca părinţii care sunt de acord să își însoţească copiii sub 12 ani la vizitarea expoziţiei.

Solicitarea ministerului este motivată prin faptul că „există unele aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum şi un posibil impact emoţional negativ, pe care acestea îl pot avea asupra elevilor/ copiilor", citează Gândul.

Expoziţia include peste 200 de exponate, corpuri umane reale, care oferă o perspectivă inedită asupra anatomiei organismului uman. Muzeul Antipa a replicat, cerând ministerului Educaţiei să spună public care sunt acele aspectelor controversate, generate de tipul de exponate. De asemenea, a fost exprimată „dezamăgirea faţă de lipsa de comunicare" a ministerului, care nici nu a solicitat instituţiei muzeale planul expoziţiei, textele complementare sau detalii despre piesele expuse".

Psihologii contactaţi de ziarul Gândul lămuresc această problemă. Daniela Gheorghe, directorul executiv al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil crede că sunt elemente din expoziţie care ar putea să îl sperie pe copil, dar nu să-l traumatizeze. Recomandarea ei este ca cei mai mici de clasa a treia să nu fie duși la expoziţie, iar cei mai mari doar dacă au mai fost expuși la informaţii despre anatomia umană.

Psihoterapeutul Anda Păcurar consideră cert faptul că tot ce este vizual, imagine, are un impact asupra copilului şi asta poate să aibă un efect. „Se pot duce într-o zonă negativă, mai ales dacă au şi informaţia faptului că acele corpuri sunt umane, nu nişte mulaje. O astfel de informaţie o consider traumatizantă… Ce rost are să-l stimulez vizual, când pot să-l stimulez prin activităţi? Eu cred în ideea de educaţie muzeală, nu de expoziţie şoc", a concluzionat psihoterapeutul.