Cum influenţează religia alegerea partenerului de viaţă

464

Șansele ca doi indivizi care aparţin unor religii diferite să formeze un cuplu sunt scăzute, susţin experţii de la Facebook Data Science.

„Primul lucru care se desprinde din date este că toate ţările au rate scăzute ale relaţiilor interconfesionale", scrie cercetătorul de la Facebook, Mike Develin.

Această concluzie a rămas valabilă chiar și în regiuni caracterizate de o mare varietate de confesiuni religioase. Este cazul, de exemplu, în Taiwan și Singapore unde, în ciuda diversităţii religioase, peste 90% dintre cupluri sunt alcătuite din persoane care aparţin aceleiași religii. În Singapore, jumătate din populaţia ţării este compusă din musulmani, aproape un sfert sunt protestanţi, 12% sunt catolici, 9%, budiști, iar restul aparţin altor confesiuni. În Taiwan, jumătate dintre locuitori sunt protestanţi, iar cealaltă jumătate este alcătuită, preponderent, din musulmani, catolici și budiști.

Spania, pe de altă parte, ocupă primul loc în topul ţărilor cu cea mai mare rată a relaţiilor interconfesionale. Chiar și așa, numărul cuplurilor alcătuite din persoane cu religii diferite este mic, însumând circa 28% din totalul relaţiilor. Pe locul al doilea în clasament se află Regatul Unit. Însă în ciuda diversităţii confesiunilor religioase din Marea Britanie (protestanţi, catolici, atei și musulmani), 73% dintre cupluri sunt formate din parteneri aparţinând aceleiași religii.

În România, rata relaţiilor dintre persoane cu religii diferite este ridicată, în raport cu varietatea mică de religii. Potrivit recensământului efectuat în 2011, circa 81% dintre români aparţin religiei ortodoxe, însumând peste 16 milioane de locuitori. Pe locurile următoare se află persoanele care aparţin religiei romano-catolice (4,33%) și alte minorităţi care fac parte din culte protestante. O situaţie asemănătoare a fost înregistrată și în cazul Portugaliei. „În ambele ţări observăm rate semnificative de căsătorii mixte, reflectând o societate mai integrată decât în alte ţări", punctează Devlin.

Experţii de la Universitatea din Florida au analizat situaţia relaţiilor între persoane care aparţin unor culturi sau religii diferite. Ei au ajuns la concluzia că „în timp ce căsătoria cu cineva dintr-o cultură sau religie diferită poate oferi unele provocări unice, ele pot aduce oportunităţi de creștere frumoase și bogate".

Foto: stockvault.net