Te-ai încăpăţânat vreodată să faci același lucru de mai multe ori și totuși să aștepţi rezultate diferite de fiecare dată? Pentru a înţelege de ce nu a funcţionat, trebuie înţeles mai întâi cum funcţionează creierul uman.

Cercetătorii au descoperit că gândurile repetitive formează căi neuronale, pe măsură ce neuronii care se activează pentru același gând, se „sudează" împreună. Așadar, pe măsură ce un gând particular este activat și reconsolidat, căile neuronale devin din ce în ce mai puternice și mai automatizate.

Atunci când în mod inconștient trecem pe autopilot, noi de fapt alegem să percepem experienţele prin care trecem interpretându-le de o manieră care se aliniază căilor neuronale existente deja, adică speranţelor, visurilor, fricilor și opiniilor pe care le avem deja. Practic este imposibil să permitem accesul unui alt punct de vedere atunci când funcţionăm pe autopilot, scrie Huffington Post.

Ceea ce nu e cu totul ceva rău. De exemplu, atunci când ne stabilim obiceiuri sănătoase, când deja mâncăm sănătos, ne odihnim bine, facem sport, aceste lucruri fac parte din activitatea noastră pe autopilot și nici măcar nu mai trebuie să ne gândim la ele ca să le facem. Cu toate astea, atunci când autopilotul ne duce pe tărâmul unor căi de gândire și emoţii negative, de care nici nu suntem conștienţi, e cazul să preluăm „controlul manual".

Vestea bună este că putem să schimbăm lucrurile oricând. Cercetătorii folosesc termenul de „neuroplasticitate" pentru a se referi la abilitatea creierului de a schimba infrastructura sinapselor, care se reflectă direct în felul nostru de a percepe lumea. Prin urmare, avem posibilitatea de a ne schimba felul de a gândi prin formarea conștientă și intenţionată de căi neuronale, care la rândul lor ne schimbă experienţele de viaţă.

În contrast cu funcţionarea pe autopilot, atunci când creăm prin intenţie conștientă, punem în momentul prezent conștienţa noastră și permitem astfel credinţelor, fricilor, speranţelor noastre să se schimbe conform noului input. Acest proces pe care îl putem numi de „updatare", aduce la suprafaţă diverse gânduri și sentimente noi, care pot forma noi comportamente și căi de experimentare a vieţii.

Ca oameni, prin puterea intenţiei avem abilitatea de a acţiona direct asupra gândurilor și sentimentelor noastre, luând un rol mai activ în permiterea, promovarea și chiar crearea acelor lucruri și situaţii pe care le dorim în viaţa noastră.