Îngrijorările cu privire la bani nu sunt o noutate pentru majoritatea dintre noi. Psihologia din spatele lor le pune însă într-o lumină nouă, care ne-ar putea ajuta să le depășim mai ușor.

John Armstrong, în cartea sa How to Worry Less about Money ne invită să ne creăm propria concepţie despre bani şi despre rolul lor în viaţă, fără a lăsa ca aceasta să fie modelată de cultura şi societatea în care trăim. Este adevărat că banii sunt prezenţi peste tot în viaţa noastră şi în funcţie de aceştia ne raportăm la restul lumii, însă Armstrong susţine că îngrijorările legate de bani au o natură mai mult psihologică decât economică, notează brainpickings.org.

Atitudinea face diferenţa

Pentru a explica cum putem atenua îngrijorările legate de bani, Armstrong aseamănă atitudinea faţă de bani cu cea dintr-o relaţie. Dacă fiecare realizează că are o parte din răspundere în relaţie, lucrurile merg bine. La fel este și cu banii. Aceştia au partea lor, adică asigurarea unei puteri de cumpărare. De cealaltă parte, omul contribuie cu imaginaţia, emoţiile şi atitudinile lui. Atunci când lipsa banilor îl afectează, este pentru că alege să contribuie cu îngrijorarea.

De asemenea, el subliniază că ideea că mai mulţi bani înseamnă fericire este greşită, în contextul în care fericirea este înţeleasă ca bună dispoziţie, serenitate și linişte. Într-adevăr, banii pot cumpăra lucrurile care creează buna dispoziţie (călătorii, haine, dulciuri etc), dar acestea sunt doar simbolurile bunei dispoziţii, nu și cauza lor. De aceea, există persoane care, în ciuda faptului că au tot ce-şi doresc, nu sunt fericite.

Armstrong semnalează că banii nu sunt cauza unei vieţi de succes, ci doar un ingredient al ei, care trebuie amestecat cu o serie întreagă de virtuţi. Pentru a îndepărta grija obsesivă pentru bani este important să facem distincţia între dorinţe şi nevoi într-un mod înţelept, dând prioritate nevoilor. Atunci când credem că avem nevoie de ceva, ar trebui să ne întrebăm dacă acel ceva este într-adevăr necesar pentru noi şi dacă ne ajută în vreun fel să devenim mai buni. El spune că trebuie găsit echilibrul între a fi şi a avea.

O altă observaţie interesantă pe care o face Armstrong este diferenţa între preţ şi valoare. Preţul este determinat de relaţia dintre cerere şi ofertă, de cât de mulţi oameni vor un anumit lucru, fiind prin urmare o chestiune publică în care sunt implicaţi mai mulţi oameni. Valoarea este o chestiune personală, care este determinată în funcţie de principiile fiecăruia în parte.