Mai devreme sau mai târziu, orice relaţie romantică este pusă la încercare. În vreme ce unele perechi ajung să se despartă din cauza situaţiilor dificile care intervin, altele reușesc să „treacă testul", iar partenerii își întăresc astfel conexiunea dintre ei. Află câteva metode prin care cuplurile puternice reușesc să facă faţă obstacolelor care le pun în pericol relaţia.

Scriitoarea Paula Davis-Laack, expertă pe probleme de stres și rezistenţă, recomandă înlocuirea confruntărilor între partenerii aflaţi în faţa unei dispute cu o strategie în patru pași, care arată implicarea celor doi. „Expune faptele, prezintă-ţi în mod obiectiv îngrijorările, fii curios să afli perspectiva celuilalt și evaluează consecinţele”, scrie experta într-un articol pentru Psychology Today.

Această metodă te va feri de o abordare dură, verbală sau chiar fizică, ce îi poate provoca suferinţă partenerului. „Cuvintele dure pot răni o persoană mai mult decât durerea fizică”, sublinia Marc Chernoff, coautorul blogului de dezvoltare personală Marc and Angel.

Abilitatea de a te pune în pielea celuilalt este, de asemenea, o strategie importantă care ajută cuplurile să depășească momentele dificile, pentru că în acest mod un partener poate înţelege, măcar parţial, starea emoţională care îl apasă pe celălalt. „Oamenii empatici au tendinţa de a fi mai puţin egoiști și au un interes real pentru bunăstarea celorlalţi”, scria Davis-Laack. Pe lângă empatie, înlocuirea abordării pesimiste cu una realist-optimistă te poate ajuta să găsești soluţii noi, inventive, pentru a trece mai ușor, alături de partener, de obstacolele care vă ameninţă relaţia.

Experta propunea o serie de întrebări la care partenerii ar trebui să găsească răspunsurile în momentele dificile, pentru a depăși impasul. „Ce alţi factori ar mai fi putut contribui la producerea problemei?”, este prima chestiune la care cei doi trebuie să mediteze, scrie Davis-Laack pentru Huffington Post. Răspunsul va oferi o privire de ansamblu, obiectivă asupra situaţiei, care poate ajuta la găsirea unei rezolvări eficiente.

„Ce părţi ale problemei pot controla, influenţa?” este întrebarea care îţi arată dacă are sau nu sens să îţi consumi energia într-un conflict la care ai putea, la fel de bine, să renunţi. Nu în ultimul rând, „Ce soluţii nu am încercat încă?”, este o întrebare care te provoacă să fii creativ, să renunţi la abordările vechi, care nu au dat roade, și să încerci să găsești un alt mod de a rezolva problema.