Ieșirile în natură oferă mai mult decât peisaje spectaculoase sau clipe de relaxare și evadare din „jungla urbană”. Impactul benefic al naturii acţionează asupra stării psihice a individului, lucru care se răsfrânge asupra întregii sale vieţi.

Frumuseţea naturii te inspiră să fii mai bun cu ceilalţi. Rezultatele a patru experimente au demonstrat că simpla expunere la peisaje și plante frumoase îi determină pe oameni să adopte un comportament prosocial, manifestat prin generozitate, empatie, caracter agreabil și acţiuni de ajutorare.

Concluziile sunt întărite de alte patru experimente derulate de experţii de la Universitatea din Rochester, care au observat că admirarea naturii inspiră generozitate și îi determină pe indivizi să aprecieze mai mult comunitatea și relaţiile lor apropiate. „Într-un fel, natura demontează artificiile societăţii care ne înstrăinează unul de altul”, a explicat coautorul studiului, Andrew Przybylski.

Ieșirile în natură te fac să te simţi mai viu și mai plin de vitalitate. Doar 20 de minute petrecute în zone cu spaţii verzi au un puternic efect energizant asupra individului, au observat experţii de la Universitatea Rochester. „Natura este combustibil pentru suflet”, explică autorul principal al lucrării, Richard Ryan. Și alte studii anterioare au demonstrat că ieșirile în natură întăresc sănătatea și clădesc sentimente de fericire și bunăstare interioară.

Satisfacţia asupra vieţii și nivelul de recunoștinţă cresc pe măsură ce individul apreciază tot mai mult frumuseţea naturii, a arătat o altă cercetare. Efectul este mult mai puternic decât cel generat de frumuseţea artistică (muzică, poezie, pictură) sau cea morală (bunătate, dăruire). „Una dintre teorii afirmă că aprecierea frumuseţii naturii este atât de puternică pentru că este instinctuală, nu învăţată”, explică Linda Wasmer Andrews, expertă în psihilogie, într-un articol pentru Psychology Today.

De asemenea, efectele benefice ale naturii se răsfrâng și asupra sănătăţii mintale a individului. Experţii de la Universitatea Exeter au urmărit schimbările produse de mutarea dintr-o locuinţă situată în oraș, într-o casă aflată în apropierea unui parc sau a unei păduri. După un singur an locuit în apropiere de natură, gradul de fericire al participanţilor a crescut, în vreme ce anxietatea s-a diminuat, comparativ cu situaţia dinaintea mutării. De asemenea, voluntarii s-au declarat mai încrezători în propriile forţe și au observat o creștere a capacităţii de concentrare.

Alte cercetări legate de efectele naturii asupra psihicului au demonstrat că priveliștile frumoase scad gradul de stres la muncă și sporesc mulţumirea angajaţilor. Un alt studiu a demonstrat că plimbările în zonele cu spaţii verzi naturale diminuează frustrările și îmbunătăţesc capacitatea meditativă.