Desenele animate rusești care le insuflă copiilor ură faţă de Ucraina

1383

Pentru mulţi părinţi, ar fi de neconceput să își lase copiii în faţa desenelor animate și să constate că sunt expuși unor mesaje politice. Exact asta se întâmplă în Rusia. În timpul programelor pentru copii, cei mici sunt învăţaţi să se poziţioneze politic.

Cândva, desenele animate aveau un rol de amuzament şi nu le lipsea nici componenta educativă. Ne-am obișnuit atât de mult cu violenţa în programele pentru copii, încât ni se pare firesc ca aceștia să fie lăsaţi să se delecteze în faţa ecranelor, în ciuda a ceea ce afișează acestea. Foarte rar ne mai punem problema mesajelor subliminale transmise copiilor prin intermediul desenelor animate sau a altor programe sau clipuri oferite de canalele destinate lor.

Există totuși și aspecte care pot fi apreciate. În ţările democratice, televiziunile pentru copii evită să se implice în disputele de ordin politic. Nu la fel se întâmplă în Rusia, o ţară care se întoarce în trecutul comunist inclusiv prin propaganda urii pe care o lansează în rândul copiilor.

Ura faţă de Ucraina indusă și copiilor

Copiii care urmăresc canalul rusesc „Zâmbetul copilului” au putut urmări şi un clip video care, sub titlul „Într-o zi viaţa noastră s-a schimbat”, ruşii răspândesc ideea că Ucraina este duşmanul. Apare și un slogan precum „Salvaţi cetăţenii Donbasului de armata ucraineană”.

Cum ar putea niște copii să se implice în salvarea unei regiuni bombardate? Realizatorul clipului oare chiar s-ar aștepta la un asemenea demers? Greu de crezut. Cel mai probabil, obiectivele mesajelor de ordin politic strecurate printre desenele animate sunt altele.

Clipul este produs de animatorul Alex Balaşov și arată armata ucraineană bombardând regiunea Donbas. În viaţa reală, zeci de copii au plecat din Donbass în timpul operaţiunilor antitero, iar acum locuiesc într-un centru de plasament temporar din regiunea Rostov, din Rusia, transmite radiosvoboda.org, citat de publika.md.

Imaginile sunt montate în așa fel încât să îi asigure pe privitori că armata ucraineană se face vinovată de bombardarea orașelor și a civililor din Donbass. În desenul animat nu se menţionează nimic despre rebelii înarmaţi care acţionează în orașul ucrainean.

„Probabil, pilotul a văzut atacurile ca pe un joc pe calculator, dar noi le-am văzut altfel. A trebuit să fugim din casele noastre în Rusia”, se aude vocea unui copil.

Propaganda, o armă eficientă

Clipul distribuit de televiziunea rusă nu constituie un caz unic și nici măcar o excepţie. Face parte din strategia rusă de manipulare ideologică, ce moștenește mult din practica sovietică. Folosirea canalelor de desene animate în scopuri propagandistice a devenit o practică de manual a Kremlinului.

De exemplu, eroul popular al emisiunii „Noapte bună, copii!”, câinele Filea, a susţinut pe ecranul televizoarelor că are de gând să se alăture armatei pentru a apăra Rusia. Astfel, experţii au comentat că cei 117 milioane de telespectatori ai canalului federal Rusia-1 sunt obișnuiţi din copilărie cu ideea de război.

„Multor americani le este greu să creadă că, de fapt, există aproape o reîncarnare a regimului sovietic. Este greu de crezut că din Rusia vine un flux constant de minciuni – așa cum a fost în perioada sovietică. Publicului american îi este greu să accepte că acesta este un nou război rece și că aparatul sovietic vechi este încă aici”, a susţinut Directorul Centrului pentru Jurnalism de Investigaţii, Cliff Kincaid.

Același lucru îl susţine și Andrew Weiss, vicepreşedintele pentru studii în cadrul Carnegie Endowment for International Peace. „Ne aflăm în mijlocul unui război propagandistic neîntrerupt”, spune Weiss, considerând că propaganda este una dintre cele mai importante unelte folosite de Rusia la nivel de politică externă.

Desenele animate, instrument politic

Analizând în mod obiectiv, trebuie să remarcăm că rușii nu sunt inovatori în privinţa propagandei în rândurile copiilor. Nu sunt singurii care au apelat la această modalitate de a se adresa minţilor celor mai fragile. Micuţii au fost expuși prin desene animate unor mesaje subliminale de ordin politic din momentul în care s-a constatat eficienţa unui asemenea demers.

Intrarea SUA în al Doilea Război Mondial a presupus mobilizarea totală a ţării, inclusiv a producţiei animate pentru susţinerea efortului de război contra puterilor Axei, susţine Historia. Dacă până la atacul de la Pearl Harbor, animaţiile erau folosite pentru amuzamentul populaţiei, începând cu 8 decembrie 1941 lucrurile s-au schimbat radical.

Până și Donald Duck a fost înregimentat. Scopul unor seriale animate cu acest îndrăgit personaj a fost acela de a transmite mai multe mesaje populaţiei civile, de la necesitatea înrolării în armată, la victoriile militare obţinute împotriva Germaniei. Pentru unul dintre filmele în care parodiază armata nazistă, Donald a primit Oscarul.

Chiar și celebrii Tom şi Jerry se presupune că au fost creaţi iniţial tot din raţiuni de propagandă. Nu întâmplător personajele au apărut în 1939, moment în care Germania nazistă declanșează războiul și pune în practică și antisemitismul. Conform unui profesor iranian, episoadele cu motanul și șoricelul au fost de fapt „o conspiraţie cu scopul de a schimba percepţia telespectatorilor faţă de şoareci – rozătoarele cu care erau comparaţi evreii în cadrul propagandei naziste”.

Ce obţin rușii?

Faptul că propaganda de sorginte rusească a pătruns chiar în programele de televiziune pentru copii sugerează că Rusia vrea să distrugă fenomenul Ucraina. Un asemenea punct de vedere a fost exprimat de psihologul Oleg Pocalciuc. Astfel, a spus el, rușilor li se insuflă încă din copilărie ură faţă de Ucraina. Nu este doar ea vizată.

Metoda Kremlinului constituie de fapt o armă cu două tăișuri. Propaganda rusească poate menţine vie ostilitatea nu doar faţă de Ucraina, ci și faţă de susţinătorii ei occidentali. Este ceea ce și-a propus și, conform sondajelor de opinie, se pare că a reuşit, incredibil de eficient, strategia lui Putin. Acesta conduce fără probleme în topul încrederii rușilor.

Însă, mai important decât prezentul este viitorul. Ce fel de generaţie se formează acum în Rusia? Care va fi atitudinea acestor copii peste ani, atunci când actorii principali care întreţin în mod conștient situaţia tensionată de acum vor dispărea din arena politică? Ceea ce se cultivă acum se va culege mai târziu.

Chiar dacă politicienii din taberele combatante vor ajunge să își întindă mâna, este posibil ca acest gest să nu poată fi făcut și de către cetăţeni. Ura și violenţa de limbaj nu se dispează cu ușurinţă. Cultivate în mod voluntar de la vârste fragede, își vor arăta efectele mult mai târziu.

Este un motiv suficient pentru părinţi să încerce să-şi educe copiii singuri și să nu se lase în baza unor mesaje subliminale care sunt mascate de unele imagini atrăgătoare. Cu atât mai mult cu cât mediul politic nu are scrupule în modelarea unor cetăţeni după chipul și asemănarea sa.